Turismebranchen og rederier navigerer i blinde

Mens højsæsonen står for døren, ved færgerederier og den øvrige turistbranche ikke, om de er købt eller solgt. En snarlig åbning af grænserne er afgørende for færger og passagerskibe og økonomien i land- og vandkantskommuner.

af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd og Anne H. Steffensen, adm. dir. i Danske Rederier

Hver sommer drager tusindvis af udenlandske turister til Danmark for at nyde de lyse nætter, de åbne kyster og de mange oplevelser på øerne og i yderområderne.Tyskerne har 13. maj meldt ud, at de er klar til at åbne grænserne til Danmark fredag 15. maj.
Spørgsmålet er nu, hvornår bommen åbner på den danske side af grænsen.

Især de tyske og norske turister er afgørende for både færgerederierne og for turismeindustrien i land- og vandkantsråder. I en undersøgelse af VisitDenmark fra 2018 ved vi, at tyske turister står for 75 procent af udenlandske overnatninger i kyst- og naturdanmark, og nordmændene står for otte procent. Mange af dem tager færgen under ferien i Danmark. 15 procent af tyskerne og 89 procent af nordmændene har benyttet færgen i ferien.

Lige nu venter rederier og turistbranchen i spænding. Skal de gøre klar til højsæsonen eller drosle ned. Det er en frustrerende situation at være i. 41 procent af passagertallet på udenrigsruterne bliver hentet i juni, juli og august, mens indenrigsruterne har 38 procent af deres passagerer i sommermånederne. Det er en afgørende tid, vi går i møde.

Hvad venter vi på?

Vores ønske er enkelt – luk grænserne op, så snart det er muligt og sundhedsmæssigt forsvarligt. Tyskland mener, at det er forsvarligt at åbne mod Danmark 15. maj, så hvad der skal til for, at vi åbner mod dem? Vi ved det ikke, og lige nu navigerer færgerederier og turismebranchen i blinde, når de skal planlægge.

Rederierne har taget deres forholdsregler. De har indrettet færgerne, så der er ekstra afstand mellem siddepladser, markeringer på gulve og ofte mulighed for at blive i bilen under overfarten.

Vi har brug for klarhed om åbning af grænserne. Giv færgerederier og alle dem på øerne og i landdistrikterne, som lever af turister fra nabolandene, en melding, inden sommeren sætter ind.

Indlægget er tidligere publiceret i Jyllands-Posten

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 1-3
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail