Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Bor du i en fantastisk landsby?
– Lige nu kan I sende en ansøgning og komme i betragtning som Årets Landsby 2022 

Lige nu leder vi efter Årets Landsby 2022 ud fra temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’. I år kan landsbyer med op til 1.500 indbyggere sende deres ansøgning.

– Landsbyer har helt særlige muligheder for – og evner til – at tage hånd om hinanden, uanset om man har boet i landsbyen i 100 år eller lige er flyttet til, måske endda som flygtning. Her kender vi hinanden og har ofte stærke fællesskaber på tværs, og det lever man simpelthen længere af. Det kunne være spændende at se eksempler på, hvad landsbyerne kan og gør, for jeg tror, at der er noget vigtigt at lære for hele vores samfund, hvis vi kunne blive bedre til at tage hånd om hinanden, siger den nye formand for bedømmelseskomitéen Helene Simoni Thorup.

Fra d. 31. marts og frem til den 14. juni 2022 er vinduet åbent for ansøgninger. 

På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen honoreres hver med 25.000 kroner. 

Ansøgning

Ansøgningen må fylde maks. to sider og kan suppleres med en kopi af udviklingsplanen for landsbyen. Dette er ikke et krav og vil ikke indvirke på bedømmelsen. Ansøgere kan i ansøgningen tage afsæt i følgende spørgsmål:

  1. Hvilke tiltag målrettet borgernes mentale og fysiske trivsel er gennemført? 
  2. Hvilken gruppe af beboere blev aktiveret som en del af initiativerne? 
  3. Hvilken effekt har initiativerne haft? 
  4. Hvordan kan de tjene til inspiration for andre landsbyer og mindre samfund?
  5. Hvordan taler landsbyens indsats ind i temaet ‘En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’? 

Ansøgningen kan suppleres med en video på op til to minutters varighed, hvor landsbyen fortæller, hvorfor de bør blive Årets Landsby 2022. 

AnsøgningsfristAnsøgningen skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 14. juni 2022 kl. 12.00.

Krav og vilkår for at blive Årets Landsby 2022

For at komme i betragtning skal landsbyen have under 1.500 indbyggere og sende en ansøgning med en beskrivelse af de aktiviteter, de har gennemført, der taler ind i årets tema ‘En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’. Der vil i vurderingen af ansøgerne blive lagt vægt på følgende:

  1. Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
  2. Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.
  3. Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.

Sammen med Helene Simoni Thorup kommer komitéen, der består af repræsentanter fra Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, på besøg i de tre landsbyer, der er gået videre til finalen.

Dato for komitéens besøg: 

De tre landsbyer, der går videre til finalen, får besøg af komitéen i tre timer, hvor de skal vise landsbyen frem og præsentere aktiviteterne.

Besøgsdage: d. 19. og 21. august.

Umiddelbart efter får vinderen besked. 

Derudover bliver vinderlandsbyen fejret med en kåringsfest d. 1. oktober 2022 

 

Baggrund for Årets Landsby-prisen

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang.

Tidligere modtagere af Årets Landsby-prisen er: Stjær, Haastrup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner, øen Fejø og Torup.

Årets Landsby-prisen uddeles i et samarbejde mellem Landsforeningen Landsbyerne Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.  

I komitéen sidder Michael Demsitz, formand i Forenet Kredit, Steen Kjær Nielsen, formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Gunnar Landtved, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg, formand ViB-Land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd og formand for bedømmelseskomitéen, Helene Simoni Thorup. 

Kom med på besøg hos sidste års finalister: Stjær, Skovsgård og Broagerland 3.0

Kom med på besøg hos finalisterne i 2020: Haastrup, Bjergsted og Borris

Se videoen om Årets Landsby 2020:

Tidligere vindere af Årets Landsby:

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 16.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail