Årets Ø

Årets Ø består i et partnerskab mellem Forenet Kredit og Sammenslutningen af Danske Småøer. Siden 2020 har partnerskabet kåret Årets Ø for at fejre lokalsamfundene, støtte udviklingen og øge kendskabet til de danske øer.
Coronavenlige hilsner under prisoverrækkelsen af prisen Årets Ø 2020-2021. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Vinderen af Årets Ø 2020-2021 blev Endelave. Da Endelaves skole lukkede, gik øen sammen for at udtænke nye planer for at skabe liv på øen. Det blev blandt andet til snorkelbingo, guidede vandreture og udendørs crossfit med kampesten. Under overskriften ”Aktiv Ø” har Endelaves idrætsforening formået at samle øens beboere og fritidsbeboere om at tilbyde et mangfoldigt udbud af sportsaktiviteter hele året. Derfor faldt valget i 2020 på øen i det sydlige Kattegat, da komiteen bag Årets Ø skulle vælge den ø, som havde udmærket sig mest i det forgangne år.

I 2022 kårede partnerskabet bag Årets Ø for 2. gang i historien Årets Ø. Denne gang under temaet “Fællesskab som drivkraft for lokal ø-udvikling”. Partnerskabet bag Årets Ø valgte på baggrund af ansøgningerne tre nominerede øer og kårede derefter vinderen. Vinderen af Årets Ø 2022 blev Strynø. Øen vandt for deres unikke engagement og fællesskab.

I 2023 var det Fur, Hjarnø og Omø (tryk på øens navn for at se video nominering), der blev nomineret som de tre finalist-øer, der havde mulighed for at løbe afsted med den ærefulde titel som Årets Ø 2023 med udgangspunkt i temaet ”Øer i udvikling gennem lokale ressourcer”. I sidste ende var det dog øboerne på Omø i Slagelse Kommune , som kunne strække armene sejrrigt i vejret og kalde sig Årets Ø 2023. At valget faldt på Omø skyldes ikke mindst øens forbilledlige fighterånd og fællesskab, der har reddet både øens kyster, skole, købmand og færgedrift.

Læs mere om partnerskabet og komiteen bag Årets Ø her.

Årets Ø 2024-2025

Der er nu åbnet for ansøgninger til Årets Ø 2024-2025. Temaet er: ”Det gode liv på øen – hele året rundt”. Vinderøen kan se frem til 50.000 kr. i præmie – og en stor fest for hele øen. Du kan se mere i videoen her.

  • Ansøgningsfristen er den 24. februar 2024 kl. 12.00

  • Alle danske øer uden fast broforbindelse kan ansøge

  • Bag ansøgningen skal der være en gruppe af borgere, der repræsenterer de øvrige beboere på øen. Det kan fx være en beboerforening eller en borgergruppe.

Ansøg om at blive Årets Ø og læs mere om partnerskabet og komiteen her.

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail