Grøn udvikling på landet

Hele Danmark kigger ind i en omstilling af enorme dimensioner. Ved udgangen af 2019 vedtog et bredt flertal i Folketinget en bindende klimalov med mål om at reducere den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Skal vi i mål, kræver det, at alle byder ind med løsninger. Denne side er dedikeret til lokale initiativer og virksomheder, der er med at fremme den grønne, bæredygtige omstilling.

Bornholms Oliemølle A/S

Fra de gule rapsmarker på Bornholm udspringer et kvalitetsprodukt, som mange af os kender fra supermarkederne og madlavningen derhjemme. Lehnsgaard Bornholms Oliemølle står, som de eneste i landet, bag en koldpresset rapskimolie. Selv kalder de olien en oplevelse og sammenligner den med Nordens olivenolie, som de sælger på flasker tilføjet smagsgivende delikatesser som trøffel, citron og basilikum. Koldpresset rapskimolie har et naturligt højt indhold af omega 3-fedtsyrer og et lavt indhold af mættet fedt. Kombinationen gør olien til en af de sundeste madolier på markedet og aldeles velegnet til både stegning, bagning og dressinger.

Midt i et generationsskifte vil den bornholmske familieejede virksomhed Lehnsgaard satse på at udvikle sig i en endnu grønnere retning. Fokus er på at finde nye forretningsområder, som kan udnytte mere af den potentielle værdikæde. Med støtte fra LAG Bornholms grønne BUGO-midler investerer virksomheden i en produktionsmaskine, der kan aftage alt det forarbejdede, dyrkede raps fra bornholmske landmænd, som hidtil er blevet bugseret fra øen i skibe. På sigt skal alle rapsfrø presses, og olien derfra skal indgå i foder til grise og selve rapskagen i kvægfoder, der dermed kommer retur til landmændene som foder. Dette vil øge den bornholmske cirkulære økonomi og give en væsentlig besparelse i CO2-regnskabet for bornholmsk landbrug. Dertil er det projektafsender og medejer, Henrik Kai Hansens, formodning, at investeringen i maskinudbygningen på sigt vil kaste flere arbejdspladser af sig.

 

Danish Outdoor Festival er en årlig festival for friluftsfolket, der vandrer, padler kano, ror kajak osv. Foto: Danish Outdoor Festival.

Danish Outdoor Festival

Danish Outdoor Festival er et gratis friluftslivsarrangement for folk, der er interesserede i udeliv. Udeliv dækker over alt fra overnatninger i naturen til vandring, vandsport og lignende.

I 2020 har Foreningen Danish Outdoor Festival i Kalundborg Kommune fået tilsagn om 185.000 kroner fra LAG Midt-Nordvestsjælland. Støttekronerne kommer fra den nye grønne pulje møntet projekter, der kan bidrage til den bæredygtige udvikling og grønne omstilling.

En af de mere positive effekter under corona har været, at flere og flere danskere har fået øjnene op for udeliv. Shelters landet over har været fuldt bookede, og gruppen af friluftsinteresserede er efter alt at dømme vokset sig markant større i takt med, at flere og flere danskere søgte mod naturoplevelser under og efter coronanedlukningen. Corona medførte også negative konsekvenser for festivalen, som i 2020 måtte aflyse deres arrangement i foråret – men kun for at erstatte det med et virtuelt arrangement, som man gratis kunne deltage i. Således blev der streamet både fredag, lørdag og søndag om blandt andet nordiske telte, kupilka, Gregory og Black Yak. Foreningen og virksomheden Outsite, som står bag festivalen, arbejder lige nu hårdt på også at finde en coronavenlig udgave til næste år.

Festivalen løber vanligt over en weekend, hvor gæsterne bliver præsenteret for diverse udstyr og løsninger i forbindelse med oplevelser i naturen. Der er fokus på workshops, foredrag og fremvisninger om dansk og nordisk friluftsliv på markedspladsen, som hidtil har været flittigt besøgt. Festivalen samler årligt friluftsfolk fra Norden til hyggeligt samvær, konkurrencer med gode præmier, og til råd, vejledning og smagsprøver på madlavning lavet i det fri. Der er udelukkende certificerede produkter på festivalen, som er testet i udendørsbrug, så man kan få vejledning og rabatter inden sit næste køb.

Danish Outdoor Festival er for friluftsfolk i alle afskygninger og næste afholdelse er planlagt til d. 23. – 25. april 2021 i Skarresø.

 

De fire forskellige prøvetagere og et af de specialudviklede elektriske spil som er støttet med LAG-midler. Længst til venstre på bordet ligger en sonde der måler temperatur og forskellig vandkemi-data. I midten ses sedimentfælden som kan indsamle fire sedimentkerner fra bunden. Til højre ses en Niskin vandprøvetager som kan indsamle 8 vandprøver af 1 liter. På molen ses første prototype på et af de spil der skal kunne hejse udstyret ned til ca. 40 meters dybde. Foto: DanaDynamics

DanaDynamics

DanaDynamics, der specialiserer sig i udvikling af autonome, maritime droner, er en af verdens førende virksomheder inden for fremtidens maritime teknologi. De har hovedsæde i Svendborg og søgte i 2020 midler hos deres lokale aktionsgruppe LAG-SØM for Syd-Øst-og Midtfyn.

DanaDynamics udvikler modulære ASV-platforme, også kendt som droner, der forener fleksibilitet, grøn teknologi og design. Det overordnede formål er at øge sikkerheden til søs og lette betjeningen i håndteringen af diverse fartøjer. I projektet med støttetilsagn fra LAG arbejder de på at udvikle nye metoder inden for overvågning af vandmiljø på en solcelledrevet miljødrone. En af målsætninger er at gøre dronen mere autonom, det vil sige selvstyret. Hvis dataindsamlingen i søer fremover kan foregå automatisk, bliver det langt lettere at overvåge og dermed forbedre vandmiljøet. DanaDynamics er specialister i præcise bund- og vandprofiler af havne og søer og arbejder tæt sammen med myndigheder, yder service til virksomheder, forskningsfakulteter mm. Fra 2022 har de til hensigt at eksportere den danskudviklede miljødrøne til andre lande i EU.

Foruden støtten fra den grønne pulje gennem LAG/SØM er projektet med miljøovervågningsdronen støttet af Miljøstyrelsen (MUDP), Syddansk Universitet, KC Denmark, Chr. Nielsens Fond og DanaDynamics.