Medlemmerne får ordet: Vesthimmerland satser på teknologisk fremdrift

I landdistrikterne kan vi ikke sidde og vente på fremtiden, vi er selv nødt til at være med til at skabe den, siger borgmester Knud Kristensen (K) fra Vesthimmerlands Kommune, der er medlem af Landdistrikternes Fællesråd.

Selvkørende biler, Exoskeletter og droneteknologi. I Vesthimmerlands Kommune har de taget fremtiden i egen hånd og satser på at gøre teknologiske kvantespring til en hjørnesten i landdistriktsudviklingen. For man skal ikke vente på, at fremtiden tegner sig for en, man skal selv være med til at forme den, lyder devisen fra borgmester Knud Kristensen (K). Landdistrikternes Fællesråd giver ordet til en af organisationens 47 medlemskommuner.

Hvordan hænger selvkørende biler sammen med landdistriktsudvikling?

– Vi tænker stort og håber, at der bliver en produktion af selvkørende biler i vores kommune. Det handler om at skabe beskæftigelse og vækst ved at vise, at vi er en moderne kommune, der kan tiltrække spændende teknologiske vidensarbejdspladser. Det betyder rigtig meget for fremtiden i landdistrikterne.

Hvordan arbejder I ellers med landdistriktsudvikling?

– Efter en lang periode med lavkonjunktur i Danmark kan vi konkludere, at der kun sker noget i de større kommuner. Det fik os til at overveje, hvordan vi kan være med til at sætte dagsorden, så vi ikke bare sidder og venter på fremtiden, men selv er med til at forme den. Det kan vi kun gøre ved at inddrage viden om teknologiske udviklinger. Derfor har vi ansat professor Henrik Schärfe, som er blandt de førende i Danmark med hensyn til førerløs teknologi. Vi har nu arbejdet med det i tre år og har bidraget meget til den lovgivning, som er vedtaget omkring førerløse biler i Danmark.

Hvad er jeres store udfordring som landdistriktskommune?

– Vi får pålagt mange opgaver fra regeringen og Folketinget, uden at der følger kompensation med. Vores økonomi er så anspændt, at vi skal tænke nye ting for at reducere vores udgifter, for vi kan ikke gå længere ned i vores bemanding på alle områder. Vi har skåret det ind, vi kan. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle kommunen, er vi nødt til at tænke i helt andre baner. Både i vores produktion og i tankegangen i vores daglige virke.

Hvordan har I forsøgt at løse udfordringen?

– Ved at implementere ny teknologi i vores daglige arbejde. Førerløse biler er en af tingene. Vi kigger også på, hvordan droneteknologi kan være behjælpelig i vores administration. Og så arbejder vi med Exoskeletter. Det kan eksempelvis være en lille automatisk arm, som man sætter på et menneske med en dårlig skulder. Ved at få sat et Exoskelet på armen bliver man selvhjulpen igen. Det betyder, at kommunen sparer omkostninger, fordi man ellers skulle ud og være behjælpelig hos borgerne. Samtidig giver det borgerne et bedre selvværd. Langt de fleste borgere vil jo gerne klare sig selv. Ved at udvikle teknologier, der muliggør, at borgere kan være i eget hjem og klare sig selv med en lille smule hjælp fra det offentlige, giver man dem et normalt liv. Grundlæggende forsøger vi hele tiden at lave smarte løsninger, som ikke kræver yderligere manpower, men kan bruges inden for den organisation, vi er i dag.

Hvad er den vigtigste erkendelse i arbejdet med landdistriktsudvikling?

– I landdistrikterne kan vi ikke sidde og vente på fremtiden, vi er selv nødt til at være med til at skabe den, ellers bliver vi slettet fra landkortet. Der skal ekstra initiativer til ude hos os. Derfor er det vigtigt, at vi i landdistrikterne moderniserer os selv. At vi udvikler spændende arbejdspladser, så det også bliver interessant for veluddannede at flytte ud i vores områder. Sådan får vi et Danmark i balance. Men vi får det kun ved at skabe vidensarbejdspladser i landdistrikterne.”

Hvordan kan andre kommuner lade sig inspirere af jer?

– Vi har indgået et samarbejde med Jammerbugt Kommune med projektet Smart Production, som vi har fået tilskud fra erhvervsministeriet til at gennemføre. I projektet skal vi have 25-30 små og mellemstore virksomheder til at opgradere deres produktion via teknologiske muligheder. Henrik Schärfe er med i samarbejdet for at komme med idéer til at opgradere produktionen og gøre virksomhedernes omkostninger lavere med en smartere produktion. Det er sådan nogle projekter, vi skal have mere af i vores landdistrikter. Der sker nemlig rigtig meget blandt de små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne. De rummer et fantastisk potentiale, som vi bare skal udnytte bedre.

Se flere gode eksempler på kommuner, der arbejder aktivt for at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne på Erhvervsstyrelsens hjemmeside Liv og Land

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, politisk chef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail