Landdistrikter bekymret over lægemangel

Landdistrikterne og en række provinsbyer har problemer med at få besat ledige lægepraksisser. Det bekymrer Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

– Lægemangel er en problemstilling, som vi allerede kender til. Men undersøgelsen fra Praktiserende Lægers Organisation viser med al tydelighed, at det er svært at tiltrække læger, lige så snart man kommer uden for de største byer, siger Steffen Damsgaard og fortsætter: 

– Det kan i værste fald ende med, at Danmark bliver delt i et a- og b-hold, når det kommer til sundhed, siger han. 

Landdistrikternes formand peger på, at der kan gøres meget mere for at gøre det attraktivt for læger at flytte til yderområderne. Det kan blandt andet være en god idé at lave flere lægehuse, hvor flere kan dele en praksis.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har for Jyllands-Posten lavet en undersøgelse, som viser, at udfordringen også har bredt sig til en række større provinsbyer. I Randers har man for eksempel fem ubesatte såkaldte ydernumre, mens tallet for henholdsvis Esbjerg og Aalborg er fem og seks. 

Også i kommuner som Viborg, Skive, Faaborg-Midtfyn, Syddjurs og Ringkøbing-Skjern mangler der ifølge PLO mindst tre praktiserende læger for at kunne dække behovet.

– I land- og yderområder er der generelt en højere gennemsnitsalder end i resten af landet. Derfor bør sundhedsministeren hurtigst muligt sætte ind for at sikre, at vi får et sundhedsvæsen i bedre balance, siger Steffen Damsgaard. 

Landdistrikternes Fællesråd håber, at udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som inden længe præsenterer en række anbefalinger til sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), vil komme med konkrete løsningsforslag i forhold til lægemanglen i landdistrikterne.

Kontaktpersoner

Noa Jankovic 71708249 noa@landdistrikterne.dk Pressechef