Store oplevelser er lige rundt om hjørnet: Sådan kan du finde Syd- og Sønderjyllands skjulte ferieperler

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Mange har netop taget hul på sommerferien, og det er en god anledning til at tanke op på spændende oplevelser, komme tættere på naturen og slappe af – langt væk fra de praktiske gøremål i hjemmet.

Netop dét er der gode muligheder for, når man rejser ud i det danske sommerland og besøger unikke attraktioner og destinationer, som har meget at byde på.

Det gælder ikke mindst i Syd- og Sønderjylland. Her kan du se sort sol, hvor tusindvis af stære flyver over Ribe Marsken i UNESCO-anerkendte Vadehavet. Du kan se kæmpeskulpturen ”Mennesket ved havet” i Esbjerg, attraktionerne Tirpitz og Flugt i Varde Kommune, Marsk Tower i Tønder og du kan besøge historiecenteret Dybbøl Banke i Sønderborg. Området og destinationerne har masser af gode oplevelser at byde på.

Så har du ikke lagt dig fast på årets feriedestination, vil jeg slå et slag for en tur ”ud i landet eller på landet”, hvad enten du er til idylliske landsbyer, lange kyststrækninger eller måske ø-hop til Syd- og Sønderjyllands mange øer med et Ø-pas i hånden.

Når man viger uden om de mest besøgte destinationer og attraktioner, øger man ofte chancen for at få nogle autentiske oplevelser, og de opstår ofte i landlige omgivelser. Det kan være hyggelige overnatningssteder, lokalt guidede og tilrettelagte naturoplevelser samt spændende spisesteder. Sidstnævnte så vi flere gode eksempler på i årets Michelin-kåring, hvor en række restauranter lå langt væk fra storbyerne. Disse steder skaber liv i lokalområderne, men de bidrager også med omsætning og skatteprovenu. Dertil danner de grundlag for mange job i såvel turismeerhvervet som følgerhverv, såsom detailhandel, transport og byggeri. På den måde er turismen mange steder garant for vækst og udvikling i lokalsamfund i landdistrikterne.

Men der er plads til endnu flere små turismevirksomheder, særligt i landdistrikterne. De største destinationer og attraktioner langs vestkysten samt flere andre steder i Syd- og Sønderjylland har fortsat stort potentiale i højsæson og skuldersæsoner, men de har også et potentiale i sammenhængskraften til de omkringliggende mindre attraktioner. Her vil jeg især fremhæve mikroturismen, der har et uforløst vækstpotentiale, der kræver fokus og udviklingsmidler fra bl.a. erhvervsfremmesystemet, hvis det skal folde sig mere ud.

For mikroturismen taler ind i en tendens, hvor tilrejsende turister efterspørger autentiske oplevelser og gerne vil køre langt efter små attraktioner og kulturoplevelser, høre om stedernes historie samt spise lokale fødevarer på kroen og overnatte på et lille B&B. Samtidig kan små turistvirksomheder være med til at fastholde turister i længere tid i områder omkring fyrtårnsattraktioner. Derfor rummer denne erhvervs- og turismetype enorme potentialer for erhvervslivet i landdistrikterne.

Særligt yderområder og småøer er afhængige af den værditilvækst, som turismen bidrager med. Men det er også en følsom branche, fordi rejser og oplevelser er påvirket af samfundsøkonomi og -kriser, hvilket coronakrisen var et tydeligt eksempel på.

Selvom coronakrisen i dag fylder mindre, har den fortsat betydning for turisternes rejseadfærd. Ifølge en undersøgelse lavet af Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark forventer blot 39 procent at holde ferie i Danmark i år. Det er 14 procentpoint færre end sidste år. En af årsagerne er, at flere længes efter nye oplevelser i udlandet efter nogle år med restriktioner i mange dele af verden.

Derfor er jeg bekymret over regeringens udmelding om en kommende sanering af erhvervsstøtten med to milliarder kroner. Netop erhvervsstøtten spiller en altafgørende rolle for det fundament, som dansk turisme hviler på. Jeg håber, at man politisk vil genoverveje konsekvenserne ved potentielt at skære i erhvervsstøtten til turismefremme og landdistriktsudvikling. Ellers kan det blive et hårdt slag for et erhverv, der fortsat er mærket af coronakrisen.

Nogle af mine bedste ferieminder er sommerferierne i Danmark, og jeg glæder mig til at tilbringe denne sommer i det danske sommerland. Og når lokale ildsjæle, iværksættere og dygtige formidlere står klar til at byde på spændende og unikke oplevelser, vil jeg huske at gribe dem. Det håber jeg også, at du vil, for det er netop dem, der sætter ekstra kulør på ferierne og skaber minder for livet.

Rigtig god sommer!

Indlægget er tidligere bragt i JydskeVestkysten her.

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail