Voerså: ”Vi er en landsby af flid og fællesskab”

Dommerkomitéen i Årets Landsby er på besøg i Voerså, der er i finalen som Årets Landsby 2022. Temaet i år er 'En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden' og Holtug, Asaa og Voerså er i konkurrencens skarpe finalefelt.

Dampen fra det forrige projekt har knap nok lagt sig, førend Voerså har kastet sig over et nyt. Denne eftermiddag handler det om finalen i Årets Landsby 2022, hvor landsbyen skal give dommerne en demonstration af de 542 borgeres initiativer inden for årets tema. 

Landsbyen beliggende i Frederikshavn Kommune er forbundet af en bred og fiskerivenlig å, hvorfra både caféliv, kulturliv og vandsporten tager sit udgangspunkt. Derfor er vandet også det helt oplagte sted at starte dagens besøg fra dommerkomitéen bestående af repræsentanter fra Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit med Helene Simoni Thorup i spidsen som komitéformand.

– Vandet betyder en hel del for os, siger Jørgen Engbjerg, formand for Voerså Butikshus, imens han hjælper komitéen ned i bådene, og fortsætter:

– Kajakklubben er vokset støt i medlemmer og har fået bygget nyt klubhus. Stenrevet er blevet genetableret, Voerså Havn for nyligt også renoveret, beplantning og naturområderne har fået en overhaling. Det er her, man kobler af, men også her, man bruger tid på hinanden, siger han og returnerer hilsenen fra en gruppe naboer, der har indtaget en solplads på den imponerende scenetrappe ned til åen.

Det færdige butikshus og byens bankende hjerte

Byens driftige håndværkere har sat deres tydelig præg på det fysiske gadebillede, men alle aldersgrupper og evner har været involveret i udviklingen af færdige som igangværende projekter.

Dommerkomitéen har netop taget plads i det spritnye 800 kvadratmeter store kombinerede butiks- og cafémiljø midt i Voerså, Min Købmand, som er byens seneste ‘trofæ’.

– DAGROFA fik et tilbud, de ikke kunne sige nej til, forklarer Jørgen Engbjerg stolt med henvisning til den enorme mængde arbejde, som en stor del af borgerne allerede havde lagt eller ville lægge i projektet tilbage i 2019.

Opgaver der spændte lige fra indkøb af anparter, til sikring af optimale arbejdsgange for butiksansatte og et optimalt varesortiment og til levering af arbejdsstyrke og rabet på materialer. Et samlet budget på 13 millioner – svarende til godt halvdelen af markedsprisen. 

I maj 2022 stod det kombinerede butikshus og hjertecafé åbent med alskens dagligvarer, kaffeautomat, caféliv, bogbyttereol, pulsmåler og kundetoilet. Med andre ord er det ikke kun indkøb, borgerne i Voerså og opland, får krydset af på listen.

– Og jo, selvfølgelig er jeg dagligt ved at revne af stolthed over vores by, når jeg ser opbakningen til projektet, både dengang som nu, fortæller Jørgen Engbjerg, der ikke kan sætte antal på de arbejdstimer, han og byens borgere, håndværkere ikke mindst, har lagt i projektet.

Kirsebærbyen er blomstret op

Traditionen for foreningsliv og aktiviteter er stor i Voerså. Borgerforeningen, byudvikling og butikshuset holder overblikket over byens mange foreningsgrene, og her spiller kirsebærrene, der kan dateres tilbage til 1900-tallet, også en bærende rolle. 

Træerne plantes ud i private haver og bærrene høstes i en årlig tilbagevendende begivenhed. Dermed har ét af de næste projekter, som borgerne kaster sig over, selvfølgelig det søde bær som omdrejningspunkt, når de skal prøve kræfter med at lave kirsebærvin og øl. 

Og så er det jo heldigt, at man har egen købmand til at sælge den slags varer fra.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 og nu uddeles i et samarbejde mellem Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit. I år uddeles den for 26. gang. Vinderlandsbyen modtager en check på 50.000 kroner. De øvrige finalelandsbyer modtager hver en check på 25.000 kroner. 

Bedømmelseskomiteen udgøres af repræsentanter fra de tre parter og består af komitéformand Helene Simoni Thorup, næstformand i Forenet Kredit, Preben Sunke, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Steen Kjær Nielsen.

Dommerkomitéens besøg i Voerså fandt sted søndag d. 21. august 2022

Vinderen af Årets Landsby 2022 bliver offentliggjort mandag d. 29. august 2022

For mere information om Årets Landsby og tidligere vindere her

Kontaktpersoner

Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail