Introduktion til guiden
Over hele landet møder vedvarende energiprojekter lokal modstand, ofte på grund af manglende inddragelse af borgerne fra starten. Når lokale følelser overses, skabes der skepsis og mistillid mellem borgere, kommuner og energiudviklere. For at sikre en mere harmonisk og inkluderende udvikling, er det afgørende at fokusere på tidlig borgerinddragelse og gennemsigtighed.
Denne guide præsenterer nye metoder til at styrke lokalsamfundenes deltagelse i den grønne omstilling. Med inspiration fra eksperter og lokale erfaringer tilbyder guiden værktøjer til at forbedre samarbejdet og sikre, at energiprojekter skaber værdi for hele lokalsamfundet.
Den typiske planproces
Etableringen af vindmøller og solceller kan tage flere år og involverer forskellige aktører som energiudviklere, lodsejere, kommunen og borgere. Ofte er det energiudviklere, der tager initiativet ved at indgå aftaler med lodsejere om jord, inden kommunen og lokalsamfundet inddrages. Når en ansøgning indsendes til kommunen, starter en officiel planlægningsproces.
Illustrationen nedenfor viser denne proces kronologisk. Hver fase forklares kort, med fokus på kommunens rolle og hvordan lokalsamfundet kan engagere sig aktivt for at få større indflydelse. Bemærk, at planprocessen kan variere fra kommune til kommune, så der kan være mindre afvigelser fra den beskrevne model.
Veje til borgerinddragelse – inspirationskatalog
For at styrke borgerinddragelsen har flere kommuner taget nye metoder i brug, som kan supplere processen for planlægning af vedvarende energi. De forskellige tilgange er inspireret af Lemvig Kommune, Tønder Kommune, Vordingborg Kommune eller andre førende aktører på området.
Kortene nedenfor viser forskellige initiativer, som kan bruges til at skabe bedre processer, inddragelse og lokal forankring af nye vedvarende energianlæg. Tiltagene er ment som inspiration til de kommuner, der står overfor planlægning af nye anlæg. Hvilke tiltag, der vil virke bedst i den enkelte kommune afhænger af mange forhold og vil kræve en konkret vurdering.
Lokale kompensationer
Der findes forskellige typer af kompensationsordninger. Nogle ordninger er lovbundne, mens andre ordninger er resultatet af lokale aftaler indgået mellem energiudviklerne og naboer eller borgerforeninger for at sikre lokal opbakning.
Nedenfor beskrives eksempler på en række kompensationsordninger. Der findes også lovbundne ordninger for værditab på ejendom samt mulighed for salg af ejendom nær nye energianlæg. Beskrivelse af disse ordninger findes her.