#viudviklerpålandet: ”I princippet kunne vi ligge hvor som helst, men det er her, vi får opbakning og her, vi hører til”

I vestfynske Aarup ligger kafferisteriet Holy Bean, der tager kaffeoplevelsen til nye højder. Med fokus på kvalitet, rene naturlige råvarer og godt håndværk har de gjort indhug på både det fynske og nationale marked med deres lysristede kaffe. Noget, de ikke kunne have gjort uden støtte fra LAG.

Kaffe kan være en videnskab. Et spørgsmål om socialt ansvar. En nøje udvalgt bønne dyrket nænsomt og nøje af en bonde i Honduras. Det er sådan, Sine Klejs Gren har det med kaffe. Hun er ikke bare en kaffenørd. Faktisk er hun en af Danmarks eneste kvindelige certificerede kafferistere, har papir på sine fremragende sensoriske evner, og så har hun et kafferisteri lige midt i Danmarks vestfynske navle; landsbyen Aarup.

Holy Bean Coffee Roasters hedder risteriet, hvor kaffebønner bliver til en fantastisk velsmagende og bæredygtig kaffeoplevelse. Sammen med sin medejer og en lille håndfuld ansatte med sans for blandt andet marketing og salg, forhandler de kvalitetsgaranteret kaffe til gourmetrestauranter, caféer, specialforretninger, virksomheder og gennem webshop til private. At kaffen ikke bare er en hvilken som helst kaffe, sørger Sine Klejs Gren personligt for. Hun er uddannet indenfor SCA – Speciality Coffee Association og en stor del af hendes arbejde består i at kvalitetsbedømme kaffebønnerne.

– Vi sælger kaffe af den bedste kvalitet, og vi sikrer også, at vores bønder får den nødvendige betaling for, at kvaliteten kan leve op til vores krav. Når vi tænker kvalitet over pris, sikrer vi, at farmerne er i stand til at udvikle dem selv og deres virksomhed, levestandard og lokalsamfund, fortæller hun.

Holy Bean køber kaffe fra de kaffefarme, der betaler for oprettelsen af skoler, biblioteker eller sikrer tag over hovedet til de kvinder, der høster. For Sine Klejs Gren er bønnens vej til kaffekoppen ikke en tilfældighed. Hun har besøgt farme i seks af deres i alt ni kaffeleverende lande for at tjekke, at kvaliteten lever op til forventningerne, og at lønningerne bliver brugt på lokal udvikling. Samtidig er betalingen med til at sikre, at den fremtidige generation af farmere bliver oplært i de strenge krav til kvalitet og bæredygtig tankegang.

– Selvom vores kaffer ikke nødvendigvis har det økologiske certifikat, så er flere af vores kaffer dyrket økologisk. Men det bliver aldrig et spørgsmål om at vægte økologi over kvalitet, forsikrer Sine Klejs Gren.

For mange af farmerne handler produktionen dybest set om, at alt den kaffe, de høster, skal sælges. Som forbruger kan det derfor godt betale sig at se sig om, forklarer hun:

– Det er ligesom at have gode og dårlige æbler i høsten, tænker jeg. Dem, der er stødt og har orme, bliver formentligt brugt til andre sammenhænge, hvorimod de gode æbler bliver solgt i poser i supermarkederne til en højere pris. Vi sælger kun den allerbedste, bæredygtige kaffe fra vores risteri og betaler tilsvarende bønderne en højere kilopris til at udvikle deres virksomhed og levevilkår.

Helt bestemt tilfældigt kompagnoner

Kaffens kvalitet har heldigvis aldrig været til forhandling for ejerne af Holy Bean. Palle Bo Stærmose er navnet på den nuværende medejer af kafferisteriet, men det var oprindeligt en helt andet Bo, der var med til at starte Holy Bean op i Aarup. Og den kollestation ligger der en sjov historie bag.

Sine Klejs Gren og den tidligere medejer Bo Haulund Nielsen besluttede sig i 2014 for, at de skulle drive et kafferisteri sammen. Det var på samme tid, de lærte hinanden at kende. Sine Klejs Gren var kendt i lokalsamfundet for sine evner som kafferister, og da hun luftede drømmen om at have sit eget for et par stamgæster, gav de hende nummeret på helikopterpiloten, Bo. Og sådan gik det til, at makkerparret blev matchet:

– Jeg havde bare fået at vide, at jeg skulle tage fat i ham, hvis jeg skulle starte op som selvstændig kafferister. Intet andet. Så det var meget tilfældigt, at vi to blev så gode kompagnoner, griner hun og fortsætter:

– Vi havde de samme ambitioner omkring kaffen; hvordan skal den smage, hvad er den spændende fortælling bag, hvordan kan man give gæsterne den bedste oplevelse, og hvordan vil vi allerhelst præsentere os selv. Men alt det lå faktisk lige til højrebenet. 

Hun kalder mødet med Bo tilfældigt, men en ualmindelig god kombination. Sine Klejs Gren havde prøvet at drive et risteri før, men Bo var – ligesom de fleste mænd i kaffebranchen ifølge hende – ret god til it og de tekniske udfordringer. 

– Og det er jeg bare på ingen måde, siger hun og fortsætter: – Jeg er god til alt det sensoriske og smagene, og så vidste jeg, hvordan man driver et risteri.

Fra de besluttede at forene deres kvalifikationer gik processen stærkt. De startede med at leje sig ind i et lillebitte lokale på 30 kvadratmeter, hvor de kunne riste bønnerne ved siden af en palle med forskellige kaffevarianter. Dernæst kunne de indregistrere sig som Holy Bean Aps.

– Så var vi ligesom i gang. Med det samme var vi ude og opsøge kunder, fik etableret webshoppen og alt det, der hørte med. Der var run på, forklarer hun.

Kvalitetskaffe som livsfilosofi

Mens flere og flere kaffedrikkere tog kvalitetsfilosofien til sig og duften af kaffe fra Holy Bean spredte sig, blev der mere at se til.

Mens Bo Haulund Nielsen måtte trække sig og fokusere på jobbet som helikopterpilot, kom en ny Bo ind i foretagendet. Nu i form af Palle Bo Stærmose, der har erfaring som ejer af det familiedrevne drivhusfirma, Juliana. Efter at have videregivet firmaet til sin søn tiltrådte han som medejer i kaffeforetagendet.

Samtidigt skulle der nye maskiner til for at kunne følge med efterspørgslen, så tiden krævede både en udvidelse i mandskab og produktionsværktøj. Heldigvis kom LAG/FLANK til undsætning.

I 2017 ansøgte Holy Bean Coffee Roasters Aps om en bevilling fra LAG/FLANK til deres projekt. Bevillingen blev godkendt og retur fik Holy Bean 277.000 kroner. Udvidelsen har medført en mangedobling af produktionskapaciteten, ligesom omsætningen er fordoblet.

– Så det er gået støt fremad med at få fat på markedet, bekræfter Sine Klejs Gren og uddyber: 

– Vi er jo med til at udfordre den gængse forståelse af, hvad en ”rigtig” kaffesmag skal være. Vi rister vores kaffer nænsomt og ud fra en klar vision om, hvordan kafferne skal smage, afhængigt af blandt andet deres oprindelse og forarbejdning. Det handler dybest set om at smage på kaffens komplekse univers og frembringe så mange som muligt af aromastofferne i kaffen. Men det falder godt i manges smagsløg, tilføjer hun. 

Den lokale støtte er guld værd

Kombinationen faldt i god jord på Fyn, også selvom det var en ny måde at riste kaffe på.

I dag stikker de lokale tit hovedet ind og køber en pose med hjem, men idet størstedelen af salget er til caféer og restauranter, er det indtil videre mest på den anden side af broerne, at Holy Bean er fast inventar på menukortet.

Kafferisteriet sørger dog for at have poser stående fremme, når de holder åbent hver den første lørdag i måneden. Foruden risteriet og de store produktionsmaskiner er der i lokalerne plads til et showroom, hvor Sine Klejs Gren deler ud af sin viden om kaffebrygningtil firmaer og private, hvor der endda også er mulighed for at deltage i en kaffesmagning. De lejede lokaler i Aarup passer alt i alt rigtig godt til Holy Bean, mener Sine Klejs Gren.

– I princippet kunne vi være placeret hvor som helst. Det, vi gør, kunne gøres alle steder. Men der er slet ikke nogen tvivl om, at det er her, vi skal være. Her har vi en tilknytning og lokal opbakning. Så er det her, vi hører til.

Serie: #VIUDVIKLERPÅLANDET

Rundt om i landet skaber LAG- og FLAG-midlerne både lokalt forankret erhvervsudvikling og lokale arbejdspladser til gavn for de danske landdistrikter. I denne serie sætter Landdistrikternes Fællesråd fokus på de uundværlige LAG-ere og FLAG-ere.

Fakta: De lokale aktionsgrupper

De Lokale Aktionsgrupper (LAG og FLAG) er lokalt forankrede foreninger, der arbejder for at skabe udvikling og innovation i danske lokalsamfund. Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper i Danmark, hvoraf syv er integrerede FLAG. Ifølge Erhvervsstyrelsen er der afsat i gennemsnit ca. 50 mio. kr. årligt til ordningen i programperioden 2017-2020. I 2020 er der afsat yderligere 30 mio. kr. til LAG-ordningen. De ekstra midler er øremærket til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.

Kontaktpersoner

Cecilie Davidsen Høj 53850124 cdh@landdistrikterne.dk Student

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail