Landdistrikter: Trods justeringer rammer Bredbåndspuljen geografisk skævt

Fordelingen af tilskudsmidlerne i dette års Bredbåndspulje er ifølge Landdistrikternes Fællesråd et vidne om, at den bør styrkes med yderligere midler målrettet land- og yderområder.

I alt 2.447 adresser får tilskud til etablering af bredbånd, mens 976 adresser har fået afslag. Det er resultaterne fra dette års opgørelse af Bredbåndspuljen.

Resultaterne fra Bredbåndspuljen bliver modtaget med en blandet fornemmelse af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

– Selvom det er glædeligt, at massevis af danskere nu kommer et skridt tættere på at blive en del af den digitale fremtid, så er det ærgerligt, at vi igen i år ser en oversøgt Bredbåndspulje, der ovenikøbet rammer geografisk skævt, siger han og peger på behovet for at styrke Bredbåndspuljen.

Senest har Danmark med regeringsdannelsen fået sin første digitaliseringsminister i form af Marie Bjerre (V). Det vidner ifølge Steffen Damsgaard om, at digitalisering spiller en helt central rolle i vores samfund:

– Vores samfund bliver stadig mere digitalt. Det øger vigtigheden af lynhurtigt og stabilt bredbånd i hele Danmark, så der ikke bliver dannet digitale A- og B-hold. Det har Bredbåndspuljen igennem flere år været garant for, men det høje antal af afslag til Bredbåndspuljen viser, at der er behov for at styrke puljen yderligere med flere midler, understreger han.

Bredbåndspulje rammer geografisk skævt

Bredbåndspuljen blev senest justeret i 2022 for at målrette puljen efter de tyndt befolkede områder. Trods justeringen er det Region Hovedstaden, der opnår det klart største tilskud per adresse og dermed tømmer puljen i forhold til andre projekter i landdistriktsområder.

Derfor mener Steffen Damsgaard, at tilskudsmodellen i Bredbåndspuljen bør justeres således, at der gives flere point til ansøgninger i landzoner i land- og yderkommuner i forhold til landzoner i bykommuner. Det vil betyde, at midlerne i højere grad fordeles efter puljens oprindelige formål: 

– Selve formålet med oprettelsen af Bredbåndspuljen var at give en hjælpende hånd til steder med elendig bredbåndsforbindelse, hvor man kæmper imod et reelt markedssvigt, og der derfor ikke er andre muligheder for at få lynhurtigt bredbånd. Det mener jeg ikke, at Bredbåndspuljen lever op til i sin nuværende form, og derfor bør den målrettes landdistriktsområder i endnu højere grad, siger han.

Se resultatet af Bredbåndspuljen 2022 her.

Kontaktpersoner

Signe Lauge Bach 53850127 sba@landdistrikterne.dk Public Affairs Konsulent

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail