Landdistrikter jubler over flytning af arbejdspladser

4.000 statslige arbejdspladser og 10 uddannelsesstationer etableres uden for de største byer, fremgår det af regeringens plan, som vækker begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd, der bl.a. repræsenterer en lang række kommuner rundt i hele landet.

Når regeringens længe ventede anden runde af flytning af statslige arbejdspladser præsenteres onsdag vil den ifølge Jyllands-Posten ikke blot omfatte 4.000 statslige arbejdspladser, men også etablering af 10 uddannelsesstationer i en række mindre og mellemstore byer i forskellige dele af landet.

Planen vækker begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd, som i mange år har arbejdet for, at udviklingen af de danske landdistrikter skal ske gennem en helhedsorienteret indsats bl.a. ved at flytte statslige arbejdspladser.

– Jeg glæder mig over, at regeringen fortsætter kursen med at skabe en bedre balance i fordelingen af statslige arbejdspladser. Planen indfrier alle vores forventninger, siger formand Steffen Damsgaard og fortsætter:

– Vi har haft et klart ønske og en forventning om, at planen for 2018 blev mindst lige så omfangsrig som den første flytning. Det er vi glade for, at regeringen har lyttet til. Efter en årelang centralisering af arbejdspladser og uddannelsesmuligheder får vi her en plan, der samtænker job- og uddannelsesmuligheder.

Steffen Damsgaard understreger, at regeringen med den ambitiøse plan viser, at den har forstået, at vækst og udvikling i hele landet kun kommer med en helhedsorienteret indsats.

– Bosætning hænger sammen med job- og uddannelsesmuligheder. Med planen tager vi et vigtigt skridt i den rigtige retning, fastslår han.

Gode muligheder for at bo og leve i hele Danmark

Med den nye plan følger regeringen op på den allerede igangværende flytning af 3.900 arbejdspladser, som blev præsenteret i 2015. At regeringen i denne omgang ikke alene skalerer op på antallet af arbejdspladser, der flyttes fra hovedstaden til resten af landet, men også giver dem følgeskab af uddannelsesinstitutioner, er en enorm sejr for hele Danmark, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

– Vi har i mange år påpeget nødvendigheden af at have en attraktiv og sammenhængende tilværelse, hvilket også indebærer, at man skal kunne arbejde og uddanne sig rundt i hele landet, langt fra hovedstaden. Det er fuldstændig afgørende for at skabe et Danmark i balance, at unge mennesker ikke tvinges til at flytte, når de skal uddanne sig, siger Steffen Damsgaard.

Flere danske kommuner oplever i disse år mangel på arbejdskraft forsaget af blandt andet en faldende andel af erhvervsaktive og unge menneskers søgen mod uddannelserne i de større byer. En analyse fra 2017 udgivet af Dansk Erhverv viser, at arbejdsmarkedet i 2020 bliver presset i 62 ud af 98 kommuner.

Dén udfordring kommer den nye plan i møde, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. For når man etablerer nye uddannelsesmuligheder rundt i landet, sikrer man i samme ombæring rekrutteringsgrundlaget for virksomheder i kommunerne, understreger han.

– Derfor er vi ovenud tilfredse med, at regeringen har lyttet til vores gentagne opfordringer til at tænke placeringen af uddannelsesinstitutioner ind i landdistriktsudviklingen, siger Steffen Damsgaard, der ser tiltaget med etableringen af nye uddannelsesstationer som et paradigmeskifte, men samtidig understreger, at de nødvendige økonomiske ressourcer skal sikres. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) præsenterer ”Bedre balance II – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder” onsdag den 17. januar kl. 13.00 i Statsministeriets Spejlsal.

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk