Borgmestertopmøde: Vækst – hvordan får vi alle med?

FOLKEMØDET 2018: Der er positive udviklingstendenser i mange landdistriktskommuner, men væksten er ulige fordelt. Hvordan får vi alle med? Vær med, når Landdistrikternes Fællesråd sætter emnet til debat i Landdistrikternes Telt.

Udviklingen går den rigtige vej i mange landdistriktskommuner. Beskæftigelsen er stigende flere steder, og der er fremgang på boligmarkedet i mange af landets kommuner. Det viste bl.a. Regeringens årlige regional- og landdistriktspolitiske redegørelse fra april. Men ikke alle tager del i de positive udviklingstendenser. Derfor er der en fare for, at landet skævvrides i udviklings- og afviklingskommuner.

Hvordan får vi alle med?

Landdistrikternes Fællesråd har inviteret fire kommuner til at debattere spørgsmålet på et Borgmestertopmøde i Landdistrikternes Telt fredag den 15. juni fra 10.30-11.30.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der er moderator på Borgmestertopmødet, glæder sig til debatten:

– Med borgmestertopmødet om vækst sætter vi fokus på en af de største udfordringer i de danske landdistrikter. Nemlig spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at væksten i Danmark kommer alle til gode. Grundlæggende handler det om at sørge for, at landet ikke inddeles i et udviklings- og afviklingsdanmark, men at der skabes muligheder og rammer for vækst i hele landet. Jeg glæder mig til at høre deltagernes bud på, hvordan vi løser udfordringen, siger Steffen Damsgaard.

Fra Odsherred Kommune deltager borgmester Thomas Adelskov i Borgmestertopmødet om vækst. For ham handler vækst bl.a. om at styrke kommunens egne kvaliteter:

– Når vi er i vækst, udvikler vi os i fællesskab. Det er ikke nødvendigvis den samme form for vækst som i de store byer, hvor flere mennesker stuver sig sammen på mindre plads med mere trafik, mere CO2 og mere larm og stress til følge. Vi vil i Odsherred gerne have vækst i livskvalitet, fællesskab og bæredygtighed. Vi vil gerne styrke de kvaliteter, som allerede er til stede på landet. Naturen, nærværet og muligheden for at udfolde talenterne i innovative og bæredygtige erhverv, udtaler borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov.

Også borgmester i Varde Kommune, Erik Buhl, deltager i Borgmestertopmødet.

– Vækst i landdistrikterne er afgørende, fordi det er en stor del af grundlaget for den positive udvikling, vi allesammen prøver at skabe. Der opstår en masse positive synergieffekter i alle områder, der oplever vækst, udtaler Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune.

Borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen har også meldt sin ankomst til Borgmestertopmødet og udtaler:

– Det er vigtigt, at der også er vækst i landdistrikterne, hvis Danmark skal være i balance. Hvis al væksten foregår i de store byområder, så vil landdistrikterne stille dø hen, og sker det, så bliver det meget svært at rette op igen, siger Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune og tilføjer:

– Gode og velfungerende landdistrikter er med til at tiltrække borgere og dermed forstærkes den gode spiral.

Fra Haderslev Kommune deltager Bo Morthorst Rasmussen, der er formand for Socialudvalget og næstformand i Landdistriktsudvalget i Haderslev kommune. For ham handler vækst særligt om bosætning:

– Forudsætningen for vækst er bosætning, og da må vi udfordre den rigide planlov. I Haderslev Kommune har vi stort politisk fokus på området og afsøger så vidt muligt at få tingene til at lykkes indenfor rammen og dermed åbne for det nødvendige nybyggeri i landsbyerne, udtaler Bo Morthorst Rasmussen, formand for Socialudvalget og næstformand i Landdistriktsudvalget i Haderslev kommune.

Hør alle fire folde argumenterne ud til Borgmestertopmøde om vækst i Landdistrikternes Telt fredag den 15. juni fra 10.30-11.30.

Fakta: Landdistrikternes Telt

Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018 ligger i Danchells Anlæg (A8) og består af: Guldborgsund Kommune, Nordfyns Kommune, Sønderborg Kommune, Varde Kommune, Tønder Kommune, Skive Kommune, Vordingborg Kommune, Haderslev Kommune, Lolland Kommune, Odsherred Kommune, LAG, Benefit4Regions (B4R), Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Landdistrikternes Fællesråd.

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail eoe@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail