Nytårshilsen fra Landdistrikterne: Et mørkt års lyspunkter

Det værste er stadig foran os, lyder meldingen fra myndigheder – helt i tråd med det gamle ordsprog: Natten er mørkest lige inden daggry. For der er lyspunkter forude. Ikke mindst hvad angår vaccinerne mod covid19, som er udviklet og godkendt på historisk kort tid. En sejr for videnskaben og for os alle sammen. Året, der er gået, har også budt på lyspunkter for alle os i landdistrikterne.

Af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Der vil for eftertiden være et før og et efter 11. marts 2020. Et Danmark, som det var, og et Danmark, som det er nu – ni måneder senere.

Afstand, håndsprit og store afsavn er stadig hverdag for os alle sammen. Mange af os troede nok dengang i marts, at vi bare skulle holde ud i nogle få måneder – med lyset og sommeren i horisonten stod vi sammen til fællessang, kaffe på afstand og virtuelt samvær. Håbet om en kort krise holdt gejsten oppe, og for mange ikke mindst børnefamilierne gav nedlukningen et tiltrængt afbræk fra hamsterhjulet.

Sådan ser det bestemt ikke ud nu, hvor vi er i gang med anden bølge og anden store nedlukning. Hvor lyset var foran os, er vi nu omfattet af den mørkeste tid på hele året. Det værste er stadig foran os, lyder meldingen fra myndigheder – helt i tråd med det gamle ordsprog: Natten er mørkest lige inden daggry.

For der er lyspunkter forude. Ikke mindst hvad angår vaccinerne mod covid19, som er udviklet og godkendt på historisk kort tid. En sejr for videnskaben og for os alle sammen. Året, der er gået, har også budt på lyspunkter for alle os i landdistrikterne.

Det seneste i begyndelsen af december, hvor regeringen sammen med fire aftalepartier Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet kunne præsentere finansloven for 2021, som har nogle gode tiltag rettet mod landdistrikterne. Om end udeladt fra regeringens oprindelige finanslovsforslag, havde Bredbåndspuljen og dens 100 millioner kroner igen fundet vej ind i statens budget. Og med 261 mio. kroner på finansloven til nedrivning af faldefærdige huse og byfornyelse i mindre byer, har vi nået det højeste niveau i mange år til at forskønne landsbyerne. I år er vi kommet imponerende tæt på de 330 mio. kroner statslige midler årligt til landsbyfornyelse, som den tidligere regerings Udvalg for levedygtige landsbyer anbefalede.

Jeg er overbevist om, at den ihærdige indsats Landdistrikternes Fællesråd har ydet på begge områder, er medvirkende til resultatet.

Selvom året har været barskt for mange erhverv – ikke mindst turismeerhvervet i Danmark, bød sommeren i år på lyspunkter. Godt hjulpet på vej af solide og brugbare elementer i sommerpakken, vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, som f.eks. gratis færger for gående og cyklister, indhentede mange turismevirksomheder en god del af det tabte.

For danskerne tog coronaens rejsebegrænsninger som en udfordring, og mange drog på eventyr i egen baghave. Således benyttede over en million danskere de gratis færgebilletter i juli, viste tal fra Transport- og Boligministeriet tilbage i august.

Den nyfundne rejseglæde under hjemlige himmelstrøg har vi i Landdistrikternes Fællesråd kunnet mærke på salget af vores eget Ø-PAS®, som har haft et rekordår i år. Allerede i begyndelsen af juli havde vi solgt 86 pct. flere Ø-PAS® end året før, hvilket svarer til mere end 21.000 ekstra Ø-PAS®.

Det er mit håb, at de mange danskere, som denne sommer vendte udsynet indad og genopdagede Danmark som feriedestination, vender tilbage i årene frem. Når vi rejser ud i landet, får vi øjnene op for alle de forskelle, kulturelle og landskabsmæssige, der gør vores land rigere. Og det gør os alle sammen rigere, fordi det binder landet og øger forståelsen på tværs af land og by.

Under nedlukningen og sommeren over slog sommerhussalget i Danmark rekorder. Vi har stadig til gode at se, om efterspørgslen efter helårsboligerne uden for de større byer bliver større i kølvandet på coronakrisen.

Jeg tror på det. For kriser tvinger os til at betragte vores liv med nye øjne. Og jeg er overbevist om, at mange danskere i disse ni måneder med løbende hjemmearbejde og begrænsninger på bylivets fornøjelser i form af restauranter, barer og kulturoplevelser på ny har taget stilling til, hvilket liv de lever. Længsler efter natur, åbne vidder, nærhed og et liv i et lavere gear er naturlige, når krisen raser. Mit håb er, at længslerne vil sidde fast og give os en masse nye tilflyttere til de robuste danske landdistrikter, hvor man kan leve et liv tættere på de nære værdier, mange af os går med.

Disse nedslag er nogle af de lyspunkter, der gennem året har skinnet på landdistrikterne. Der er heldigvis mange flere, end nærværende plads kan rumme.

Med håb om snarligt lys i denne mørke vinter ønsker jeg alle godt nytår!

Indlægget er tidligere bragt hos Avisen Danmark.

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail