Denne sommer har vi set en ny form for landdistriktsstøtte – og den virker

Hvad der stod til at blive en meget sort sæson for små erhvervsdrivende der lever af besøgende gæster og turister, har for manges vedkommende vist sig at blive en af de bedste i mands minde.

– Regeringens sommerpakke har reddet vores økonomi.

Sådan lød det i forrige uge fra den begejstrede vinbonde fra Årø, Jacob Lei, til TvSyd.

Dét billede genkender mange erhvervsdrivende i landdistrikter landet over. Hvad der stod til at blive en meget sort sæson for små erhvervsdrivende der lever af besøgende gæster og turister, har for manges vedkommende vist sig at blive en af de bedste i mands minde.

Mere end én million passagerer har benyttet sig af sommerpakkens mulighed for gratis at komme med færgen. Den lille ø Årø med 150 beboere, hvor Jacob Lei driver virksomhed, har været årets højdespringer i det regnskab. I år er antallet af besøgende steget med hele 225,3 procent.

Juli måned viste sig at blive ualmindelig travl – på den rigtig gode måde, som Jacob Lei fortæller til TvSyd:

– Pludselig væltede det ind med endagsturister. Det er en super måde at give landdistriktsstøtte på. Man bruger offentlige midler til direkte at skabe vækst og arbejdspladser i et område, som ellers har det svært.

I Landdistrikternes Fællesråd kunne vi ikke være mere enige. Sommerpakken, som skulle booste borgernes forbrug herhjemme i Danmark, har skabt et kredsløb i landet, hvor pengene er kommet de rette til gode. Måske fordi ansvarligheden for hinanden og landets ve og vel er blevet italesat. I stedet for at lade støtten til vores erhvervsdrivende blive serveret som hjælpepakker under virksomheders stilstand, så har pengene været en direkte katalysator på at få flere danske gæster og turister til øerne. Dermed har støttekronerne været på en lige så lang rejse rundt i vores rige, som vi selv har.

Lige pludselig er det ikke længere attraktivt at søge eventyr under udenlandske himmelstrøg. Vi begynder i stigende grad at udforske uopdagede veje i vores eget land, og vi tager gerne de små færger over – for os – uset farvand og imod ukendte øer og nye oplevelser.

Måske kom ændringerne fra coronapandemien, der vendte vores dagligdag på hovedet, og måske har det øgede fokus på klimaforandringer fået os til at reflektere ekstra over vores valg.

Alt andet lige har vi i år haft en sommer, hvor vi har sat gang i vores eget kredsløb som samfund. Vi har benyttet sommerpakkens gratis færgeafgange til at besøge grandkusinerne på Mors eller vise Mandøs trækfugle frem for sønnike. Vi har stilet mod steder, hvor vi kan trække vejret frit og mærke græsset mellem tæerne uden hele tiden at skulle bekymre os om at holde en eller to meters afstand til sidemanden. For der er plads nok i landdistrikterne.

Mange landdistrikter og øer har haft flere besøgende end nogensinde før, på trods af, at det har været småt med udenlandske turister i år. Enkelte steder har der været så mange gæster, at det har udfordret lokale øboeres mulighed for at komme frem og tilbage. Måske skal fremtidige kampagner målrettes uden for højsæsonen, der i forvejen er travl?

Ansvarligheden for hinanden, vores land og vores verden har sat sig i os. Sagt med andre ord: Vi har givet direkte støtte til hinanden, mens vi har oplevet hjemlandet på ny. Nu lægger vi i stigende grad vores penge der, hvor de giver mening.

Det er, for at istemme vinbonden Jacob Lei, en ganske god måde at give landdistriktsstøtte på, hvis du spørger mig.

Indlægget er tidligere udgivet hos Danske Kommuner.

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail