SF genfremsætter forslag om landdistriktsfilter

Landdistrikternes Fællesråd har foreslået, at man indfører et såkaldt landdistriktsfilter på lovgivningen, så den til enhver tid siddende regering – i modsætning til i dag – tydeligt skal redegøre for de landdistriktsmæssige konsekvenser, når der fremsættes et lovforslag.

Nu får rådet opbakning fra SF på Christiansborg. Formand for SF Pia Olsen Dyhr har netop oplyst, at partiet vil genfremsætte sit beslutningsforslag om konsekvensanalyse af lovforslags virkninger på udviklingen i landdistrikter og yderområder og på øer.

– Nu genfremsætter vi forslaget, ikke mindst fordi Landdistrikternes Fællesråd har taget ideen op igen og skabt opbakning blandt borgmestre landet over, skriver SF-formanden sammen med tidligere folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt, der i slutningen af 2014 fremsatte et lignende forslag. 

– Jeg påskønner, at SF genfremsætter sit beslutningsforslag om et landdistriktsfilter på baggrund af den kampagne, vi har ført igennem længere tid. Det viser, at politikerne er opmærksomme på dagsordenen og klar over behovet for at sætte fokus på de landdistriktsmæssige konsekvenser, nye lovforslag kan have, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han tilføjer, at han har noteret sig, at både Socialdemokratiet, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti har udtalt sig positivt om et landdistriktsfilter.

– Det er min forhåbning, at partierne stemmer for beslutningsforslaget, der i den grad vil bidrage til, at sikre et vedvarende politisk fokus på konsekvenserne for landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard.

Rådet fik torsdag støtte fra 28 borgmestre, som mener, at filteret skal gennemføres og i fremtiden tvinge embedsmænd, regeringen og Folketinget til at vurdere de landdistriktsmæssige konsekvenser, inden der tages beslutninger.

Landbrug & Fødevarers adm. direktør Karen Hækkerup bakker ligeledes op om idéen.

Nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte før valget, at et landdistriktsfiler er en god idé. Nu har han ingen kommentarer. Det socialdemokratiske folketingsmedlem Troels Ravn stillede fredag et § 20-spørgsmål til statsministeren.

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, pressechef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk