Landdistrikterne til Indenrigs- og Boligministeren: Giv de lokale aktionsgrupper frihed til at organisere sig

Landdistrikternes Fællesråd har tidligere rost regeringens vigtige beslutning om at fastholde støtten på 93 millioner årligt til de lokale aktionsgrupper. Fællesrådet opfordrer dog Indenrigs- og Boligministeren til ikke at begrænse aktionsgruppernes mulighed for at etablere sig efter de lokale forhold.

De Lokale Aktionsgrupper (LAG) har en dokumenteret evne til at skabe arbejdspladser og udvikling i landdistrikterne. LAG-programmet er endda lykkedes med at skabe vedvarende lokale arbejdspladser for væsentligt færre midler end erhvervsstøtteordninger i de store programmer. Det skyldes ikke mindst, at de Lokale Aktionsgrupper har indsigt i lokalområdernes udfordringer og udviklingsmuligheder og dermed er i stand til at vurdere, hvor og hvordan midlerne gør størst mulig gavn lokalt. Landdistrikternes Fællesråd har indsendt høringssvar vedrørende den nye programperiode for 2023-2027 med henblik på at understøtte en meget vigtig ordning for den helt lokale erhvervsudvikling, etableringen af lokale arbejdspladser samt bosætning i landområderne.

I sit høringssvar opfordrer Landdistrikternes Fællesråd Indenrigs- og Boligministeren Kaare Dybvad Bek (S) til at vedligeholde og fastholde den lokale fleksibilitet fra tidligere programperioder:

– Jeg undrer mig over, at der i forslag til bekendtgørelse om oprettelse af lokale aktionsgrupper for programperioden 2023-2027 bliver stillet krav om, at de lokale aktionsgrupper skal organisere sig sådan, at de kan sikre en koordinatoransættelse på mindst 30 timer ugentligt. Det er med til at begrænse de lokale aktionsgruppers frihed og fleksibilitet i forbindelse med den kommende etablering, herunder deres mulighed for at vælge de løsninger, som giver mest mening for lokalområdet, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Forslag til bekendtgørelse om oprettelse af lokale aktionsgrupper for programperioden 2023-2027 blev sendt i offentlig høring den 15. februar. Høringsfristen udløb den 15. marts. I forslaget til bekendtgørelsen er der desuden opsat fire kriterier for udpegning af LAG-områder. Kriterierne medvirker, at Randers Kommune, som tidligere har dannet LAG med Favrskov Kommune, ikke længere vil blive udpeget som LAG-område.

– Jeg vil opfordre Indenrigs- og Boligministeren til at sikre kontinuitet i forhold til de områder, hvor der kan etableres lokale aktionsgrupper. De lokale aktionsgrupper udgør mange steder en integreret del af landdistriktsindsatsen i kommunen. Forsvinder en lokal aktionsgruppe, vil det være et stort tab for de små lokalsamfund, herunder erhvervsudviklingen udenfor de store byer, påpeger Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd har et vedvarende fokus på at styrke de lokale aktionsgruppers rammer for at støtte projekter, der skaber liv og arbejdspladser i hele Danmark. Ifølge fællesrådets formand er kvaliteten af den støtte, som de lokale aktionsgrupper yder, i høj grad betinget af, at aktionsgrupperne har frihed til at agere efter, hvad der giver mest mening lokalt. Derfor lyder den generelle opfordring fra Landdistrikternes Fællesråd, at der i den kommende programperiode skal herske tillid til aktionsgruppernes arbejde med mindre kontrol og styring til følge.

Kontaktpersoner

Nikoline Jakobsen, politisk konsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850125, mail: nik@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail