Landdistrikter: Kom med en plan for grænserne nu

Uvished omkring grænseåbning skader en i forvejen hårdt ramt turismebranche, særligt landets største tværgående turistdestination Vestkysten lider. Der er akut brug for en plan for grænserne denne sommer, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

Skal de tyske turister aflyse sommerhuset eller ej? Kan danskere overtage bookingen eller ej? Og kan turister fra andre lande overhovedet rejse ind i Danmark denne sommer? Uvisheden omkring årets sommersæson gnider salt i et åbent sår på hele den danske turistbranche, særligt Danmarks største tværgående turistdestination Vestkysten styrtbløder.

Derfor bør regeringen og resten af Folketinget snarest muligt fremlægge en plan for grænsesituationen denne sommer. For den nuværende usikkerhed er gift, understreger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

– Selvfølgelig er det altoverskyggende princip, at en potentiel grænseåbning skal være sundhedsmæssig forsvarlig. Samtidig står vi lige nu i en situation, hvor usikkerheden er totalt ødelæggende for, at turistbranchen, herunder butikker, turistattraktioner, sommerhusudlejere, campingpladser, feriecentre og hoteller, kan regne med udenlandske turister, siger han og tilføjer:

– Ingen ved, hvad man kan regne med. Samtidig blokerer udenlandske bookinger for, at danskere i stedet kan overtage dem i fald, at grænserne forbliver lukket denne sommer. Derfor er der akut behov for en plan og en forventet dato for genåbningen af de danske grænser.

Samme melding kommer fra Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, der er en del af den samlede Vestkyst-destination.

– Den usikkerhed, vi står i lige nu, har en rigtig dårlig indflydelse på alle vores turismeaktører – fra overnatningssteder til dagligvarebutikker over turistattraktioner. Vi har virkelig brug for at vide, hvornår grænsen åbner, og vi har virkelig brug for, at den åbner snart, siger han og tilføjer:

– Heldigvis er de tyske turister vedholdende, og mange har endnu ikke aflyst deres bookinger. Men varer usikkerheden ved længe endnu, begynder aflysningerne at komme.

En stor del af arbejdspladserne på Vestkysten er bundet op på turismen, derfor er det et hårdt slag, hvis turisterne udebliver denne sommer, forklarer Hans Østergaard.

– Alene i Ringkøbing-Skjern Kommune er der mellem 2.500 og 3.000 arbejdspladser relateret direkte til turismen. Så det betyder rigtig meget for både vores område og vores kommune, at arbejdspladserne stadig er der, når krisen engang er ovre, siger borgmesteren.

En dør på klem under partilederdebat

Torsdag aften blev der afholdt partilederdebat på DR1 og TV2, og under debatten tegnede der sig et bredt flertal for en delvis åbning af grænserne. Både Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige argumenterede nemlig for at åbne grænserne for turister fra Tyskland.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede en dør på klem for muligheden.

– Hvis vi taler om en model, hvor det handler om mennesker, der kommer til Danmark som turister, hvor det kan hjælpe lokalsamfundene, så er det noget andet, sagde hun.

Det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at flere partiledere nu ser ud til at kunne se pointen i at åbne græserne delvist fx for turister, som allerede har booket sommerhuse, campingpladser eller feriecentre.

– Der var gode toner og takter fra de forskellige partiledere, og jeg er glad for, at man også tager hensyn til de lokalsamfund, der står til at miste arbejdspladser i tusindvis, hvis ikke der kommer en løsning, siger han og understreger:

– Vi har et turismeerhverv, som ikke længere har fået et par skrammer. Det styrtbløder. Mange tusinde arbejdspladser i alle Vestkystens kommuner er afhængige af vores udenlandske gæster og turister. Derfor vil en fortsættelse af de lukkede grænser ramme kyst- og landdistriktskommuner særligt hårdt, siger han.

Ikke kun et vestkyst-problem

Vestkysten som turistdestination strækker sig over 10 kommuner og tre destinationsselskaber og er dermed samlet set Danmarks største destination. Hvert år er der 12,2 mio. udenlandske overnatninger i Vestkystens feriecentre, vandrehjem, lystbådehavne, feriehuse og campingpladser. Til sammenligning får hele landet 21,4 mio. årlige udenlandske overnatninger.

Men de lukkede grænser skader ikke alene den jyske vestkyst, understreger Steffen Damsgaard.

– Det rammer hårdt over hele landet. Også øerne og de kystnære områder på Fyn og Sjælland er presset meget tæt på kanten. Lige nu medfører grænselukningerne og de udeblivende udenlandske turister et tab på 107 mio. kr. om dagen på landsplan og dermed kr. 750 mio. kr. om ugen, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikternes Fællesråd er i løbende dialog med borgmestre over hele landet samt de forskellige destinationsselskaber og følger situationen nøje.

 

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk