Erhvervspakke mindsker grænsehandel i landdistrikter

Grænsehandlen er en stor udfordring for de små butikker på landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, som glæder sig over aftalen om en erhvervspakke, der blandt andet skal gøre det mindre attraktivt at handle over grænsen.

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale indgik søndag en aftale om en erhvervs- og iværksætteraftale. Den fjerner blandt andet flere afgifter, der skal mindske grænsehandlen.

Det vækker glæde hos Landdistrikternes Fællesråd. 

– Vi glæder os over, at regeringen og de øvrige aftalepartier har besluttet at gennemføre en markant lettelse af afgiftstrykket, så det bliver billigere at være dansker, virksomhedernes byrder lettes og grænsehandlen mindskes, siger næstformand Karsten Gram og fortsætter: 

– Fra 2009 til 2017 er der lukket 34 pct. flere dagligvarebutikker i Sønderjylland sammenlignet med resten af landet. Jeg håber, aftalen vil være med til at sikre mere omsætning i danske butikker, så dagligvareforsyningen i landdistrikterne opretholdes. 

Grænsehandel har ikke kun negative konsekvenser for danske butikker og erhvervsliv, men også for forbrugere, medarbejdere og klimaet. Derfor glæder Landdistrikternes Fællesråd sig over, at politikerne vil bruge en større del af det økonomiske råderum på at sænke afgifterne på de mest grænsehandelsfølsomme varer, da det vil løse flere problemer samtidig.

Konkret vil erhvervspakken betyde billigere sodavand, øl, te og alkohol. Det er en del af forsøget på at få bremset grænsehandlen, forklarer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). 

Det er sød musik i landdistrikternes ører, mener næstformanden i Landdistrikternes Fællesråd. 

– Det er noget, vi har arbejdet for igennem længere tid og senest tilbage i september, hvor vi indgik i en grænsehandelsalliance sammen med Dansk Erhverv, DSK, Vin og Spiritusorganisationen i Danmark og Nærbutikkernes Landsforening. Vi pegede specifikt på at man skulle sænke punktafgifterne på de såkaldte magnetvarer som slik, alkohol og sodavand. Det arbejde har nu båret frugt, og selvom vi nok ikke kommer grænsehandlen helt til livs med erhvervspakken, så er det et godt skridt i den rigtige retning, siger Karsten Gram. 

Når aftalen er fuldt indfaset i 2025 vil den betyde lempelser for 570 millioner kroner årligt.

Karsten Gram kommenterer søndag aften erhvervs- og iværksætteraftalen på TV 2 News. Ud over lettelsen af afgifterne, glæder Landdistrikternes Fællesråd sig over, at aftalen indeholder en udvidelse af den såkaldte sømandsskatteordning og bedre rammer for turismeerhvervet i hele Danmark.  

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, politisk chef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk