Digital borger gæster Landdistrikternes Telt

FOLKEMØDET 2018: I 2017 blev Vallekilde i Vestsjælland kåret som Årets Landsby af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark. Udover den digitale kommunikation, som gør det nemt at have både grejbank, fredagsbar og repaircafe har landsbyen også en digital indbygger, Gerda Lyhn, som alle kender, men som ingen rigtigt har mødt. Mød hende på Folkemødet i Landdistrikternes Telt.

Landsbyen Vallekilde har en masse fordele. Der er en højskole, som er fyldt med unge mennesker året rundt, der er mange kunstnere og kunsthåndværere, der er folk, som har boet i byen hele livet, men der er allerflest tilflyttere, som har lyst til at skabe noget sammen med de gamle. Der er ingen forretninger, og ingen skole, men der er en friskole mellem Vallekilde og Hørve, og der er to kirker, som oprindeligt var i splid.

Til gengæld er der kønt. Mange af husene er bevaringsværdige, og naturen er smuk. Og når der skal spredes gylle, sender Lars Landmand en besked på Facebook, så man kan lukke vinduerne og tage vasketøjet ind. Og det gør han i den Facebook-gruppe, som kom til at danne ramme om det digitale fællesskab, der fødte et rigtigt fællesskab, nemlig fredagsbarens Facebook-gruppe.

Snart blev siden også brugt til anden kommunikation: ”Hvem ejer en hvid kanin, der er ved at spise mine tulipaner?” ”Fiskemanden kommer på tirsdag.” ”Kan jeg låne en stige?” På den måde blev Facebook-gruppen til en virtuel grejbank, hvor alle kan efterlyse ting, de har brug for.

En virtuel borger…

Og så er der Gerda Lyhn. Landsbyens mere eller mindre naturlige samlingspunkt, allestedsnærværende og alligevel aldrig til stede…

Gerda Lyhn er en kvinde godt oppe i 70’erne, frivillig hvor der er brug for det, bager gerne lige en kage, gnider graffiti af busskuret eller hækler et byskilt. Hendes søn, Jens, det dovne læs, er aldrig flyttet hjemmefra, og det både nager og fryder hende. Gerda har aldrig været på Bornholm. Men hun glæder sig til at møde Krøllebølle, han minder om en mand hun kendte engang – og hun glæder sig til at give et grundkursus i bækkenbundsgymnastik og dele hæklemønstre med bornholmerne. Men altså… Gerda er digital, og hun er en af grundene til, at Vallekilde blev kåret som årets digitale landsby i 2017.

Mød Gerda Lyhn og Jacob Antvorskov fra Vallekilde torsdag kl. 19.30 i Landdistrikternes telt. De vil blive interviewet af Tyge Mortensen.

 

Fakta: Landdistrikternes Telt

Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018 ligger i Danchells Anlæg (A8) og består af: Guldborgsund Kommune, Nordfyns Kommune, Sønderborg Kommune, Varde Kommune, Tønder Kommune, Skive Kommune, Vordingborg Kommune, Haderslev Kommune, Lolland Kommune, Odsherred Kommune, LAG, Benefit4Regions (B4R), Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Landdistrikternes Fællesråd.

 

Kontaktpersoner

Anne-Marie Donslund, Kultur- og projektkonsulent i Odsherred Kommune, tlf. 61 15 36 76, mail anmdo@odsherred.dk Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 61 16 46 58, mail eoe@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail