Hele landet skal løftes ind i den digitale fremtid

I slutningen af december fik 3.585 adresser over hele landet en ekstra julegave. De indgik nemlig i de 115 projekter, hovedsagelig på Fyn og i Jylland, som har fået bevilliget støtte fra Bredbåndspuljen 2019. Det betyder, at der er lynhurtigt internet på vej til danskere på de omkring 3.500 adresser. Og det er der grund til at glæde sig over.

I slutningen af december fik 3.585 adresser over hele landet en ekstra julegave.

De indgik nemlig i de 115 projekter, hovedsagelig på Fyn og i Jylland, som har fået bevilliget støtte fra Bredbåndspuljen 2019. Det betyder, at der er lynhurtigt internet på vej til danskere på de omkring 3.500 adresser. Og det er der grund til at glæde sig over.

Fra et perspektiv som bosiddende i en af landets store byer kan det synes absurd at forestille sig, at man må vente over en halv time på, at en mail med tungt materiale loader frem på skærmen. Lige så absurd må det lyde, at man nogle steder har svært ved at se fredagsfilm på Netflix, simpelthen fordi internettet er så langsomt, at man må hakke sig igennem den halvanden time, filmen burde tage.

Endnu mere absurd er det, at små virksomheder rundt om i de danske landdistriktskommuner må droppe at ansætte medarbejdere, fordi man ikke kan sidde og arbejde to samtidig på nettet.

Det er et benspænd af den helt vanvittige slags.

For landdistrikterne går vækst og udvikling hånd i hånd med jobskabelse, iværksætteri og hjemmearbejdspladser. Et moderne familieliv inkluderer i dag også en lynhurtig bredbånds-forbindelse for børn og unge.

Men med et internet i sneglefart kan ingen af delene lade sig gøre.

Derfor var vi glade i Landdistrikternes Fællesråd, da den nuværende regering efter pres fra os endte med at videreføre Bredbåndspuljen i 2020 ved at afsætte 100 millioner kroner til den på Finansloven 2020. Det var ellers ikke planen.

I et landdistriktsperspektiv er det afgørende, at vi ikke sløjfer puljen, før hele Danmark er løftet ind i den digitale tidsalder med et lynhurtigt internet. I dag er den digitale infrastruktur mindst lige så vigtig som den fysiske. Med et hurtigt internet udviskes barrierer som tid og rum og et fleksibelt arbejdsliv bliver muligt i hele landet. Samtidig er et hurtigt internet i dag en basal nødvendighed for et moderne familieliv.

Det betyder, at landdistrikternes muligheder for at fastholde og øge bosætningen bliver endnu bedre, når det for eksempel er muligt at bo på en ø og arbejde på fastlandet, fordi man kan arbejde hjemmefra flere dage om ugen.

I 2019 kunne 130.000 tilskudsberettigede adresser i Danmark søge midler fra Bredbåndspuljen, og nu er der så lynhurtigt internet på vej til 3.585 af dem. Stort tillykke til dem!

Det betyder dog også, at der stadig er en del adresser, som kæmper med ringe bredbåndsforbindelser. Den helt konkrete restgruppe for 2020 er ifølge Energistyrelsen endnu ikke opgjort. Men en simpel hovedregning viser, at vi stadig ikke har fået alle med.

Vi glæder os naturligvis hver gang et energiselskab, bredbåndsselskab eller teleselskab graver en ny lynhurtig bredbåndsforbindelse ned til en husstand eller en virksomhed. Heldigvis sker der rigtig meget i disse år, hvor tusindvis får lynhurtigt internet. Både blandt de 130.000, som har så dårligt internet, at de er berettiget til at søge i Bredbåndspuljen. Men også når de mange hundredetusinde danskere med middelmådigt internet, der gerne vil opgradere til et lynhurtigt et af slags, får en ny forbindelse ind i huset. De private investeringer udgør den største del af udviklingen, men kommer ikke til at dække de yderste områder, hvor der er længst mellem husene.

Derfor bør Bredbåndspuljen videreføres så længe, der stadig findes adresser i Danmark, som døjer med et internet i sneglefart.

Digitaliseringen er kommet for at blive. Den er fremtiden. Lad os løfte hele Danmark ind i den!

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail