Tid er forskel mellem liv og død

Når man tilbringer mange timer på vejene i bilen, så kan man godt sidde og tænke over vigtige emner, som fx hvor skrøbelig vores liv er, og chancerne for at overleve hvis det gå galt i en ulykke.
Det akutte beredskab med ambulancer og hospitaler med akutfunktion skal sikre os alle i ulykkestilfælde.
Vi burde som borgere være lige meget værd uanset om vi bor i byen, på landet eller i yderområder. Vi bør have adgang til bare nogenlunde samme tryghed med ordentlig akutdækning ved ulykkestilfælde.

Det er dog ikke enslydende service vi tilnærmelsesvis oplever for tiden. Seneste eksempel er fra Region Sjælland hvor ambulancerne godt må komme senere frem i landdistrikter og yderområder, mens man i byerne skal overholde responstiden på 15 minutter. Regionen mener ikke at have råd til at levere samme service til alle sine borgere, og dermed sætter man en lav pris på borgere i yderområder.

I Region Midt er det en fremtidig utilstrækkelig dækning med akutfunktion på hospitaler i Nordvestjylland, der lader mange tusinde i stikken. En afstand til hospitalet på ca. 1 time og 30 minutter + responstid indtil ambulancen er fremme. Det kan man ikke kalde akutdækning! Efter at have kigget lidt på www.dgs.dk, så kan man tidsmæssig nå fra fra Rådhuspladsen til Nyborg på Fyn på godt 1 time og 20 minutter + responstid. Det ville københavnenerne aldrig acceptere, men det kan blive den uhyggelige virkelighed i Nordvestjylland.
Jeg kan fint acceptere at planlagte operationer ligger langt væk på et hospital, men akutdækning skal være til stede!

Det er på tide at vi får råbt politikerne op og får en fair diskussion omkring en tilfredsstillende dækning med ambulancer og akuthospitaler i hele landet i fremtiden. Afstandene er ved at blive så store at vi i specialiseringens hellige navn markant forøger risikoen for at dø af en ulykke enten inden man bliver hentet af ambulancen, eller mens man kører 1 time og 30 minutter til nærmeste hospital. Der er faktisk internationale anerkendte undersøgelser der viser at større afstande og længere tid til akutbehandling koster liv!

Det er ikke anstændigt. Det hænger ikke sammen med politikernes udsagn og skåltaler om et land i balance.
Det er der i mod at fjerne en basal rammevilkår – tryghed – som vi som borgere med rette kan kræve, hvis man skal bosætte sig i et yderområde. En nødvendighed for også at tiltrække unge til at bosætte sig i et yderområde.
Argumenterne for at vil flytte akutdækningen mod øst, tæt på de største byer er ikke saglige. Læger vil godt flytte i retning af arbejdets placering, hvis arbejdet er spændende, ligesom folk flytter efter arbejde i mange andre brancher.

Jeg håber fornuften vil sejre, og politikerne vil forstå at man ikke uden konsekvenser kan fjerne endnu én af de basale rammevilkår -tryghed i sundhedsvæsenet – i landdistrikterne og yderområderne.

Mvh. Steffen

Dette indlæg blev udgivet i Steffen Damsgaard. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *