Vinbonden på Årø vil crowdfunde sig til et nyt brændevinseventyr

I seks år har ægteparret Jakob og Lisbeth Lei produceret vin på det danske klimas betingelser fra deres vingård på Årø. Nu vil de tage skridtet videre og crowdfunde sig til den kapital, der skal finansiere næste satsning: Brændevin.

På øen Årø stik øst for Haderslev ligger en vingård. Siden 2015 har Jakob og Lisbeth Lei været vinbønder på gården, ligesom de har åbnet dørene for besøgende til vinsmagninger og andre gastronomiske oplevelser.

Der bor 150 beboere på Årø, hvert år besøger 100.000 øen – og af dem kigger 35.000 forbi Årø Vingård for at få en smagsoplevelse på stedet eller købe lidt kvalitetsvin med hjem.

– Vi bor, lever og ånder for vores ø og vores virksomhed. Vi kan ikke gemme os bag en leverandør – og når vi skaber et produkt, hvor smagsoplevelsen bliver anerkendt, så er stoltheden svær at skjule, og smilet bliver bredt, siger Jakob Lei.

Den stigende interesse for lokalproduceret vin, øl og alkohol har givet Jakob Lei lyst til at udvide vinproduktionen med et nyt forretningsområde: Et besøgsdestilleri, hvor gæsterne får mulighed for at være med i produktionen og eksperimenterer med øens råvarer.

Det smukke håndfremstillede kobberdestilleri står allerede klar til at fremtrylle gin, rom og Calvados i høj kvalitet, men miljøet omkring og ikke mindst containeren, det står i, kalder på en investering. Derfor skyder Jakob Lei den 5. maj 2021 gang i en crowdfunding-kampagne på platformen Coop Crowdfunding.

– Jeg vil gerne invitere alle, der har en interesse i lokale kvalitetsprodukter med ind i fællesskabet omkring Årø Vingård. På vore gård er vi helt klar til at tage fat på et nyt projekt med at få brændevinsproduktionen i gang, og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at være med.

En investering i projektet udløser et gavekort til smagsoplevelser fra Årø Vingård. Man kan f.eks. få vingårdens snapsesæt tilsendt, en flaske Gin fra første batch eller deltage i en Gin-dag på Årø.

Crowdfunding rummer store potentialer for landdistrikterne

Årø Vingårds crowdfunding-kampagne er en del af projektet Crowdfunding i Landdistrikterne, som er et partnerskab bestående af Dansk Iværksætter Forening, Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Industri står bag.

Det er smukt, når iværksættere og lokalsamfund kan støtte hinanden og vende udviklingen sammen, mener formanden for Dansk Iværksætter Forening, Peter Kofler, der glæder sig over den store interesse, der er for crowdfunding.

– Indtil videre kan vi konstatere, at iværksætterne står på spring. Vi har fået 60 fantastiske idéer og måtte desværre kun vælge tre. Nu skal vi se, hvor meget lokalsamfundene bakker op. De erfaringer, vi gør os nu, skal spredes ud i alle dele af landet, og politikerne skal selvfølgelig hjælpe med at skubbe på, siger han.

Analyser fra Danmarks Statistik viser, at der er store geografiske forskelle på omfanget af nyetablerede virksomheder. Groft fortalt viser tallene, at jo længere væk man er fra byen, jo færre nye virksomheder bliver der stiftet (Store kommunale forskelle i iværksætteri, DST 2017).

Det er der behov for at ændre på, og en af løsningerne er at sikre mere risikovillig kapital uden for de største byer, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Og crowdfunding rummer store potentialer som finansieringsform i landdistrikterne, understreger han.

– Lokale iværksættere er med til at sætte et område på landkortet. Bliver virksomheden en succes, kan det give mange afledte effekter i form af øget vækst og nye lokale jobs i flere forskellige brancher og erhverv, f.eks. inden for turisme. At et område oplever denne form for synergi, kan igen bidrage positivt til øget bosætning. Samtidig bygger crowdfunding på en del af landdistrikternes DNA – nemlig, at man tager ejerskab til og ansvar for lokalområdets udvikling, siger han.

I landets største erhvervsorganisation, DI Dansk Industri, ser man store perspektiver i at skabe lokale vækst ved hjælp af crowdfunding.

– I DI har vi en vision om, at Danmark skal være et paradis for iværksættere. Overalt i Danmark – uden for de store byer – ser vi et stærkt sammenhold og en kæmpe opbakning om lokale projekter. Vi har set det, når den lokale brugs eller skole har været truet af lukning. Vi tror på, at den form for opbakning bogstaveligt talt kan udmøntes i kontant opbakning til lokale iværksætterprojekter. Her kan crowdfunding blive en nyttig kanal for folkelige investeringer i lokale projekter med iværksættere, siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær, DI.

Fakta:

  • Projektet Crowdfunding i Landdistrikterne realiserer tre lokale crowdfunding-kampagner i samarbejde med lokale iværksættere. De tre virksomheder er valgt ud af 60 ansøgere, og deres crowdfunding-kampagner skydes i gang den 5. maj 2021.
  • De tre udvalgte virksomheder er: Ailefo på Bornholm, Årø Vingård på Årø samt Skovhaver.dk på Midtfyn.
  • Projektet vil fremme iværksætteri i landdistrikterne ved at sætte fokus på crowdfunding som finansieringsmetode og håber på lang sigt at bidrage til bedre kendskab, øgede kompetencer og forbedrede rammevilkår. Derudover ønsker projektet at bidrage til at øge mængden af risikovillig kapital uden for landets største byer. Læs mere om projektet her. https://ivaekst.dk/crowdfunding-i-landdistrikterne
  • Projektet er drevet af organisationerne Dansk Iværksætter Forening, Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Industri.
  • På baggrund af de lokale kampagner udvikles en række policy-anbefalinger, der overrækkes til det politiske Danmark i november 2021.
    Projektet er bevilget af Erhvervsstyrelsens pulje til crowdfunding, og projektet løber frem til november 2021.

Kontaktpersoner

Spørgsmål til crowdfunding-kampagnen: Jakob Lei, Årø Vingård, tlf. 6155 1668, jakob@aaro-vin.dk Talsperson og kommentarer: Peter Kofler, Dansk Iværksætter Forening, tlf. 4040 4004, Peter@d-i-f.dk Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd, via kommunikations- og presseansvarlig Eva Østergaard, tlf. 5385 0136, eoe@landdistrikterne.dk Bo Hjuler, presserådgiver, DI, tlf. 2328 4912, boh@di.dk Spørgsmål til projektet: Alex Randrup, sekretariatschef, tlf. 45 71 99 04 28, alex@d-i-f.dk Helle Ibsen, projektkonsulent, tlf. 5385 0125, hib@landdistrikterne.dk Sine Linderstrøm, chefkonsulent, DI, tlf. 2098 9913, sili@di.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 16.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail