SF-formand og landdistrikter: Stop beskæring af lokal erhvervsudvikling

Mener regeringen alvorligt, at den vil sikre den lokale vækst og udvikling rundt i hele landet, kræver det, at man ikke underminerer de støtteordninger, som skaber både job og bosætning lokalt, skriver SF's formand Pia Olsen Dyhr og formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard i Avisen Danmark.

Den daværende Venstre-regering besluttede i starten af 2016 at fjerne 30 pct. af de LAG-støttemidler, som har skabt hundredvis af job rundt omkring i landdistrikterne. Midlerne er således reduceret med en tredjedel i årene frem mod 2020.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener, det var en stor fejltagelse at beskære LAG-ordningen, og han får nu opbakning af SF’s formand Pia Olsen Dyhr. I et fælles indlæg i Avisen Danmark, Jysk Fynske Mediers fællessektion, opfodrer de regeringen til at tilbageføre det beløb, som LAG-ordningen er blevet skåret ned med. 

– Midlerne er en løftestang for lokale ildsjæles gode ideer, der vokser sig til levedygtige virksomheder med flere lokale arbejdspladser, og over hele landet har vi set eksempler på nye lokalforankrede virksomheder, der er skabt med støtte fra LAG-midlerne, skriver Pia Olsen Dyhr og Steffen Damsgaard og fortsætter: 

– Den udvikling skal vi støtte. I mange danske landdistrikter har man hårdt brug for at sætte fut under erhvervsudviklingen. Flere steder mangler der de job, som betyder, at mennesker med landsbydrømme tager skridtet og skifter byen ud med landet. Eller at flere prioriterer fortsat at bo på landet eller i en landsby, frem for at søge arbejde i de større byer.

LAG’erne har blandt andet givet støtte til projekter, der styrker turisme, men også forskellige mikrovirksomheder og iværksættere er blevet hjulpet i gang af LAG-midlerne.

– I LAG MANK på Nordfyn satser man på maritim udvikling, fødevarer, naturturisme og friluftsliv. Mens nabo-gruppen LAG SØM på Sydfyn bl.a. satser på at styrke supportvirksomheder til filmbranchen og erhvervsinitiativer, der understøtter kultur- og kunstinitiativer, skriver de to formænd.  

Pia Olsen Dyhr og Steffen Damsgaard tilføjer samtidig, at det underminerer den positive effekt ved at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet, hvis regeringen samtidig ikke understøtter den lokalt forankrede erhvervsudvikling, der forsøger at spire frem. 

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail nja@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail