Presseinvitation: Søren Pape besøger landsby og maskinfabrik i Vesthimmerlands Kommune

Det Konservative Folkepartis formand, justitsminister Søren Pape Poulsen besøger mandag landsbyen Strandby og Fransgård Maskinfabrik sammen med formændene for Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug & Fødevarer.

Der skal være en bedre balance mellem land og by. Det mener Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug & Fødevarer, som i fællesskab sætter fornyet fokus på de mange aspekter, der er med til at skabe vækst, beskæftigelse og liv på landet. Det sker bl.a. ved en række valgbesøg til landsbyer, landbrug og fødevarevirksomheder i landdistrikterne.

Pressen inviteres til at dække, når Det Konservative Folkepartis formand, justitsminister Søren Pape Poulsen mandag den 20. maj 2019 besøger landsbyen Strandby og Fransgård Maskinfabrik for at høre mere om de muligheder og udfordringer, de møder i livet på landet:

08.00 – 09.30: Besøg hos Fransgård Maskinfabrik (Fredbjergvej 132, 9640 Farsø)

Program: Kaffe og rundtur på maskinfabrikken.

Baggrund: Fransgård Maskinfabrik A/S er en familieejet virksomhed med en 10.000 kvm. stor fabrik og mere end 50 års erfaring. Virksomheden producerer et bredt udvalg af niche og specialmaskiner til mark, skov og vej. Maskinerne bliver udviklet i tæt samarbejde med nye og gamle kunder. De eksporterer til selv de fjerneste dele af ver-den. Adm. direktør Jørgen Fransgård vil tale om eksport til udlandet (hvordan kan rammevilkårene blive bedre), produktion i Danmark, dårlig IT – udfordringen ved at ligge langt ude på landet og have meget dårlig bredbåndsforbindelse samt betydningen af socialt og lokalt ansvar – skabe arbejdspladser i et område lang ude på landet og holde på folk i mange år.

09.45 – 11.30: Besøg til landsbyen Strandby (Vestergade 10, 9640 Farsø)

Program: Rundtur i landsbyen med Strandby Borgerforening, gennem hovedgaden forbi hallen, den gamle skole, dagligvarebutik, bager og til sidst frokost.

Baggrund: Strandby ligger i Vesthimmerlands Kommune og har 301 indbyggere (2019). Som mange andre danske landsbyer har Strandby oplevet en række negative konsekvenser af den centralisering af offentlige og private servicefunktioner, som har præget udviklingen udenfor de største byer. Siden kommunalreformen i 2007 er 56 nordjyske folkeskoler lukket, herunder skolen i Strandby. Borgerne oprettede i stedet en naturfriskole, men et faldende elevtal medvirkede til at skolen blev lukket i 2018. Dagligvarebutikken og bageren lukkede ligeledes for flere år siden. Samtidig har landsbyen oplevet fraflytning og kæmper bl.a. med dårlig bredbåndsdækning.

Der vil være mulighed for kommentarer fra både Det Konservative Folkepartis formand, Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd i forbindelse med besøgene.

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail nja@landdistrikterne.dk Martin Arnoldus, public affairs-chef i Landbrug & Fødevarer, tlf. 61 13 57 91, mail marn@lf.dk