Ø-overgange kan nu blive endnu billigere

Lavsæson kan være lig med lavvande i pengekassen særligt for ø-kommuner. Nu skal ekstra tilskud udligne forskellen.

I dag kom det frem, at Folketinget vil sætte ekstra 5,3 millioner kroner om året af til lavere priser på færgebilletter. De ekstra penge får kommunen selv lov til at administrere, og derfor er det en mulighed at sætte priserne ned i lavsæsonen, i skolernes sommerferie, eller hvornår kommunen selv ønsker at øge incitamentet til at tage færgen. Det falder i god jord hos Landdistrikternes Fællesråd:

– Det er meget glædeligt, at Folketinget vil afsætte et ekstra beløb der skal sidestille færgeturen med en tilsvarende strækning i bil, der alt andet lige er mere retfærdigt, fortæller formand Steffen Damsgaard.

– Det er noget, vi længe har forsøgt at gøre opmærksomme på nødvendigheden af. I den sammenhæng skal det fremhæves, at det ekstra beløb også er for at give økonomisk robusthed og sikre mod eventuelle udsving i passagerantallet. Det er dermed ret afgørende for budgettet, når en lavsæson eller en skoleferie, får færre til at tage turen over bølgerne.

Folketinget har siden 2016 sat penge af til at prisen på ikkestatslige færgebilletter kunne sættes ned i månederne, der grænser op til højsæson. Det har resulteret i, at markant flere passagerer tager en tur til eksempelvis Læsø og Samsø.

Sidstnævnte har i særlig høj grad oplevet, at de lave priser på færgen har fået flere og flere turister til at valfarte til øen. Den økonomiske vinding, de lave færgepriser kan føre med sig, er økonomi- og indenrigsminister (LA) Simon Emil Ammitzbøll-Bille opmærksom på:

– Håndsrækningen er vigtig for at fastholde vækst og udvikling på øerne. Samtidig får de danske småøer større frihed til selv at vælge, hvordan de vil bruge ordningen med tilskud til lave priser, fortæller ministeren i en pressemeddelelse.

De fem ø-kommuner Ærø, Samsø, Fanø, Læsø og Langeland er alle er en del af Landdistrikternes Fællesråd, mens de 27 småøer er organiseret i søsterorganisationen Sammenslutningen af Danske Småøer. 

Kontaktpersoner

Mette Korsholm, chefkonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail mko@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 16.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail