Lokal kro under coronakrisen: »Mit udgangspunkt var, at vi ikke kendte den nye verden og det nye marked, der opstod efter lukningen«

På Gershøj Kro og Strandhotel har forpagter Camilla Adelsted gjort sin kro manøvredygtig i en coronatid. Bordreservationer og selskaber er erstattet af takeaway efter princippet maks. 2 bestillinger i udleveringen pr. 5. minut.

Da Statsminister Mette Frederiksen på et nu historisk pressemøde den 17. marts påbød alle landets restauranter og caféer at holde lukket indtil 30. marts, stod kroforpagter Camilla Adelsted sammen med dele af sit personale i restauranten på Gershøj Kro og Strandhotel og fulgte med på skærmen.

Da meldingen trængte ind, blev Camilla Adelsted grebet af en snert af panik. Tanker om personalefyringer, lukning og den fyldte ordrebog med arrangementer hele april og maj blandede sig sammen i en pærevælling. Alligevel formåede hun at mane til besindighed og trække den kampgejst frem, som hun har brugt de seneste par år, hvor hun har udviklet Gershøj Kro fra en lukket landsbykro til en rigtig god forretning. Mere om det senere.

Efter pressemødet kunne Camilla Adelsted følge sine branchekolleger på de sociale medier, der agerede hurtigt ved at lukke ned eller fyre.

– Men jeg tænkte, at vi hellere måtte holde lidt igen. For vi vidste ikke, hvordan folk ville agere. Mit udgangspunkt var, at vi ikke kendte den nye verden og det nye marked, der opstod efter lukningen. Måske havde vi en berettigelse i den. Derfor besluttede jeg og min medforpagter (Christian Blumensaat Nikolajsen, kroens køkkenchef red.) os for, at kroen holdt åben de følgende tre dage for at gøre det, der var tilladt: At lave mad ud af huset, fortæller Camilla Adelsted og fortsætter:

– Efter de tre dage holdt vi vores sædvanlige to lukkedage, og så gik vi hjem i tænkeboks.

En gnidningsfri konstellation

Historien om Gershøj Kro begynder et helt andet sted end i den nærværende coronakrise. Kroen har ligget i den lille landsby Gershøj siden 1907, hvor Camilla Adelsteds oldefars brødre var med til at bygge den hvide bygning, der ligner noget fra TV2’s hitserie ’Badehotellet’. I første parket til Roskilde Fjord placerer kroen sig nogenlunde midt i en geografisk trekant tegnet mellem Holbæk, Roskilde og Frederikssund.

Camilla Adelsted er indfødt landsbyboer i Gershøj. Faktisk er hun fjerde generation, der har bosat sig i landsbyen med omkring 550 indbyggere.

For tre år siden hang der pludselig et skilt på landsbykroens dør: ”Lukket permanent”, stod der. – Når man bor i den her lille by, er det en katastrofe, hvis det sidste lukker, siger Camilla Adelsted, der engagerede sig i nogle af de lokale grupper, som arbejdede på at redde kroen. Over et halvt år blev der blandt andet forsøgt at crowdfunde sig til salgsprisen, men det lykkedes ikke.

Pludselig en dag meldte en lille gruppe borgere sig på banen med flere penge end hidtil. Betingelsen var, at ejerkredsen blev lille. Derfor har ejerkredsen i dag fire lokale ejere bosiddende i Gershøj, heriblandt Camilla Adelsteds forældre og hendes nabo.

Da de fire ejere havde skudt penge i projektet, manglede der stadig 800.000 kroner. Men man kan ikke gå i banken og låne penge til en kro, der er gået konkurs ni gange, forklarer Camilla Adelsted. Derfor forhørte gruppen sig hos Lejre Kommune. Havde de mon idéer til lokale pengemand, som kunne skyde den sidste andel i projektet. Et døgn efter ringede erhvervschefen tilbage og præsenterede en række kandidater. En af dem er nu den femte ejer i ejerkredsen bag Gershøj Kro.

Ejerkredsen var på plads og købte bygningen, mens Camilla Adelsted selv blev forpagter af kroen.

– Jeg har aldrig drevet selvstændig virksomhed før og er heller ikke brancheuddannet, så det var flot, at de andre turde smide penge efter det her, når jeg egentlig ikke på papiret havde kompetencerne. Men de havde tilliden til og troen på, at jeg kunne løfte opgaven.

Selv er hun overbevist om, at den lokale forankring er helt centralt i denne tillid. Ejerkredsen er en del af det lokale erhvervsliv, så de kender hinanden, og de kender Camilla Adelsted. Og tillid har der været brug for i en opstart, hvor Camilla Adelsted i perioder har ligget vågen om natten i frygt for, om der var råd til husleje og lønninger.

– Der har været måneder, hvor jeg ikke har kunnet betale huslejen, og der har ejerkredsen hjulpet mig. Det er det lokale erhvervsliv, som holder hånden under mig, en lokal iværksætter. Jeg synes, det er en helt særlig konstellation. Den er så nem og gnidningsfri, at jeg kunne ønske mig, at den kunne inspirere andre. Jeg tror, man kan få rigtig meget op at køre ude i landdistrikterne på den her måde, fortæller Camilla Adelsted og tilføjer:

– Det har ikke bare været erhvervslivet, der skulle poste penge i at holde kroen åben. Slet ikke. Når man ligger i landdistrikterne er det rigtig svært at låne penge i banken, især når der tidligere har været ni konkurser. Men hvis man er en ildsjæl, der kæmper for det, og det lokale erhvervsliv holder hånden under en, kan det faktisk bære frugt, siger hun.

Efter at have drevet kroen i 2,5 år kunne Camilla Adelsted sidste år fremvise et overskud. Og så kom coronakrisen.

Mange sympatikøb

Tilbage til dagene efter det pressemøde, hvor Statsministeren bl.a. lukkede landets restauranter og caféer, holdt Gershøj kro efter tre dage med mad ud af huset deres vanlige lukkedage mandag og tirsdag.

Men Camilla Adelsted holdt ikke fri. Hun satte sig sammen med sin forretningspartner og medforpagter Christian Blumensaat Nikolajsen, der er kroens køkkenchef, og opstillede scenarier for, hvordan man driver en virksomhed, hvis forretningsmodel består i at samle folk, i en tid, hvor samfundet er pålagt at holde afstand.

– Først og fremmest havde vi slet ikke lyst til at gå hjem. Desuden kunne vi se, at der faktisk var nogen, der havde benyttet os i weekenden. Så efter at have haft lommeregneren fremme og regnet de forskellige scenarier godt igennem blev vi enige om, at vi ville forsøge os med at lave mad ud af huset, fortæller Camilla Adelsted.

At udvide kroen med en takeaway-del var ikke fremmed for de to forretningspartnere. Det var noget, de havde planlagt at udvikle på, når der var styr på basisforretningen. Udviklingsmuligheden blev igangsat tidligere end forventet, men indtil videre går det godt. Rigtig godt. Situationen er nu, at kroen på en almindelig onsdag aften faktisk har en højere omsætning end før coronakrisen. Flere dage har de endda måttet melde udsolgt på alle retter i køkkenet.

– Vi er blevet fuldstændigt overvældede af, hvor mange der bruger os. Over halvdelen af vores kunder benytter sig af vores takeaway-ordning for at støtte op om stedet, for de ville være frygteligt kede af, hvis vi knækker nakken. Vi har rigtig mange sympatikøb, siger Camilla Adelsted. Særligt de lokale kommer og køber mad på kroen, men også stamgæster fra både Holbæk, Frederikssund og Roskilde kører til kroen for at støtte op, fortæller hun.

Det er helt centralt i Camilla Adelsteds tilgang til sin nye takeaway-forretning, at det skal kunne betale sig. Kroen skal igennem krisen, og derfor har hun ikke indladt sig på den priskrig, der raser ude i restaurationsbranchen.

– Vi har valgt at holde fast i vores koncept. Vi tager 125 kr. for dagens ret, og de resterende priser har vi også fastholdt. Nogle steder begynder de at udbyde dagens ret til 65 kr., men det gør vi ikke. Vi har simpelthen ikke råd til det.

Navigation i usikre vande

Selvom takeaway-delen går over forventning, har Gershøj Kro med coronakrisen fået fejet to forretningsben væk under sig. Både grupper f.eks. foreninger og selskaber som bryllupper og konfirmationer udgjorde før siderne i forårets fyldte ordrebog. Nu er ordrebogen tom.

– Alene på vores mistede selskaber har vi tabt omsætning for en million kroner, siger Camilla Adelsted. Alligevel betaler Gershøj Kro sin husleje. Problemet viser sig nok først til vinter, hvor kroen plejer at bruge af sommerens overskud for at kunne fastholde sin status som helårsåben.

Siden statsministeren lukkede landet ned, har restauranter som Gershøj Kro navigeret i usikre vande. Dag for dag, time for time, er tingene ændret, ligesom udsigterne til, hvornår det hele letter, stadig er helt uigennemskuelige.

For Gershøj Kro betyder det blandt andet, at virksomheden kommer til at vente flere år på at lande en omsætning, der matcher sidste års overskud. Samtidig er kroens tjenere sendt hjem på ubestemt tid med løn – for Gershøj Kro har kunnet benytte sig af regeringens hjælpepakker.

Alligevel er Camilla Adelsted forsigtig optimist på kroens vegne.

– Det er jeg, fordi vi har et godt produkt, og vi har mange loyale gæster. I denne situation har de vist, at de bakker op om os og fortsat vil bruge os. Så tror jeg ikke, de forsvinder, når vi må åbne mere op. Tværtimod tror jeg stadig, de vil være der, siger Camilla Adelsted og tilføjer:

– Vi må bare fortsætte med at navigere vores forretning gennem usikkerheden. Jeg synes, vi har omstillet os med meget kort varsel. Vi skal hele tiden have lommeregneren frem og tage de beslutninger, der gør, at vi kan være her på den lange bane. Men jeg er optimistisk.

Camilla Adelsteds fire råd til andre små virksomheder i en coronakrise:

  1. Lad være med at gå i panik og lukke forretningen, før alle scenarier er gennemtænkt.
  2. Appeller til den lokale opbakning: Folk har stadig deres købekraft i behold, og de vil gerne støtte de lokale virksomheder.
  3. Prøv nye ting af i denne periode – vil du gerne forsøge dig med dagens ret, eller har du haft idéer om at lave en takeaway-del af din forretning. Få dine idéer prøvet af i denne periode, hvor der ikke er meget at miste.
  4. Sid med lommeregneren for enden af pegefingeren med alt, hvad du foretager dig i denne periode. Sælg ikke tingene så billigt, at det koster for mange penge at holde åbent.

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail