Landdistriktsformand håber på bedre kollektiv transport

Oplysninger fra TV2 Nyhederne viser, at mere end hver femte busafgang på de lokale ruter er forsvundet – præcis 21 procent. Til sammenligning er der kun skåret én procent på bybusserne.

Udviklingen bekymrer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der håber, at kommunerne vil prioritere den kollektive transport i alle områder. 

– Jeg håber, at man stadig kan sikre den kollektive trafik i landdistrikterne ved at beholde mere af den traditionelle rutekørsel i kombination med Flextrafik og andre tiltag som eksempelvis samkørsel og delebilsordninger, siger han.

Damsgaard understreger, at de forringede transportmuligheder på landet går ud over både unge og ældre, hvilket i værste fald kan betyde, at fraflytningen fra land til by fortsætter i årene fremover. 

– Vi skal huske på, at det både er de unge, de ældre og dem med særlige behov, der først mærker konsekvenserne af manglende busforbindelser, siger han. 

Han opfordrer kommunerne, regionerne og de regionale trafikselskaber til at indrette den kollektive trafik, så flest borgere i landdistrikterne får gavn af den. 

I Region Nordjylland forsøges der blandt andet med at kombinere de forskellige trafikløsninger og dermed styrke udbuddet i landdistrikterne. Landdistrikternes Fællesråd håber, at netop den model kan udbredes til hele landet. 

– Jeg vil sammen med vores medlemskommuner arbejde videre på modeller, der fremmer en sammenhængende kollektiv trafik i alle dele af landet, afslutter Steffen Damsgaard.  

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, pressechef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk