Landdistrikter: Uddannelsesplaner risikerer at forpurre ambitionen om et Danmark i bedre balance

Landets universiteter vælger at lukke store dele af studiepladserne i storbyerne som modsvar på den politiske aftale om at skabe uddannelser i hele Danmark. Landdistrikternes Fællesråd rejser bekymring for, hvad det vil betyde for intentionen om en mærkbar decentralisering af uddannelsesområdet.

Partierne bag aftalen om bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark mødes i dag torsdag for at diskutere universiteternes 2030-målsætning om enten at udflytte eller skære i studiepladserne i de fire største byer.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, rejser bekymring for ambitionsniveauet i uddannelsesplanerne ,og hvilken betydning det vil have for intentionen om konkret, mærkbar decentralisering af uddannelsesområdet:

– Jeg havde håbet, at flere universiteter var gået mere positivt ind i opgaven. Den brede politiske aftale om flere uddannelser i hele Danmark har givet os en unik mulighed for at tænke ud af boksen, se vores uddannelsesstruktur på en ny måde og bevise, at det ikke er givet på forhånd, at alle unge skal flytte til landets største byer for at tage sig en uddannelse. At universiteterne har set sig nødsaget til lukke en væsentlig del af studiepladserne fremfor at udflytte dem til nytte for de mange unge uden for storbyerne ærgrer mig, siger han.

Udflytningsplaner skaber grobund for nytænkning

På Syddansk Universitet, SDU, har den politiske aftales intention om et bredere forankret uddannelsesnet skabt nye planer. Fremfor at skære i uddannelsespladserne, flytter universitetet blandt andet it- og ingeniøruddannelser fra hovedcampus i Odense til nyt Campus i Vejle. I den anden ende af landet har Aalborg Universitet planer om at udflytte kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab til Hjørring.

Steffen Damsgaard roser institutionerne for deres velvilje og fremsynethed i forhold til at se muligheder frem for begrænsninger i udflytningsplanerne:

– Blandt andet SDU er et godt eksempel på et universitet, som ønsker at være til stede i hele regionen. Det er godt både for de unge, der ønsker at tage en uddannelse tættere på deres bopæl, og for de omkringliggende virksomheder og offentlige arbejdspladser, der får lettere ved at rekruttere medarbejdere, siger han og fortsætter:

– I udflytningen af uddannelser har bekymringen lydt, at der ikke vil være studerende til at tage pladserne. Her er det vigtigt, at man følger udflytningen op med målrettede indsatser for at skabe netop det læringsmiljø, som på sigt vil tiltrække flere studerende og undervisere. Studiejobs, læringsrige virksomhedspraktikker samt kreative miljøer for både lektielæsning og fritid, hører med til at tiltrække – og fastholde – de studerende, så uddannelsespladsen kommer til at have den effekt på lokalområdet, den er tiltænkt, siger Steffen Damsgaard.

Må ikke glemme intentionen bag et decentralt uddannelsessystem

Landdistrikternes Fællesråd anerkender den store og svære opgave for universiteterne, der ligger i at sikre bæredygtige uddannelser i hele landet. Alligevel vil Steffen Damsgaard gerne minde om de problematikker, der ligger til grund for ønsket om et mere decentralt uddannelsessystem:

– Intentionerne om at skabe flere uddannelser i hele Danmark er opstået i kølvandet på en udvikling med faldende ungdomsårgange og en tiltagende fraflytning af unge fra landdistrikterne. Den udvikling er vi nødt til at tage meget alvorligt, for det kan potentielt have vidtrækkende konsekvenser for vores landdistrikter, siger han og tilføjer:

– Uddannelsesudbud har en afgørende effekt på et områdes tiltrækningskraft. Kan de unge tage en uddannelse lokalt, er der både skabt forudsætning for at blive boende, men også for at tiltrække ny bosætning til området. Det er vi nødt til at tage bestik af, når vi lægger skinnerne for fremtidens uddannelsesstruktur.

Kontaktpersoner

Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail