Landdistrikter: Truede landapoteker risikerer at øge ulighed i sundhed

Den nuværende økonomimodel for apoteksdriften truer med at trække tæppet væk under landapotekerne. Det øger uligheden i adgangen til sundhed, mener Landdistrikternes Fællesråd, som har skrevet et brev til to ministre om emnet.

Der er kommet flere apoteker i de større byer, og de sælger flere og flere solcremer, plejeprodukter og neglesakse og har dermed øget den samlede avance. Men den stigende avance fra salget af andre varer i de største danske byer betyder, at avancen på en medicinpakning løbende sættes ned. Siden 2015 er den avance apoteket kan beholde halveret og faldet fra cirka 11 kroner til cirka 5,50 kr. pr. pakke.

Afregningsmodellen har hvirvlet landapotekerne ind i en ond spiral – her er salget af andre varer end medicin markant lavere end i byerne, mens indtjeningen på medicinsalget falder i takt med den lavere avance på medicin. Samlet er det en bombe under landapotekernes økonomi, viser beregninger fra Danmarks Apotekerforening.

Det vækker stor bekymring hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der har forfattet et brev til både erhvervsministeren og sundheds- og ældreministeren om emnet.

– Vi har forespurgt Danmarks Apotekerforening, som har præsenteret os for tal, der viser, at omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model, skriver Steffen Damsgaard i brevet og tilføjer:

– Landdistrikternes Fællesråd finder udviklingen meget bekymrende. Det er helt afgørende, at borgere har lige adgang til sundhed i hele landet, hvis vi fortsat skal sikre vækst og udvikling i landdistrikterne, og nærhed til et apotek samt rådgivning om medicin, mener vi, er en kerneværdi for et lokalsamfund.

De to breve til hhv. sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er samtidig oversendt til Folketinget og kan læses her og her.

Analysen fra Apotekerforeningen kan læses her.

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail