Landdistrikter til Christiansborg: Hjælp forsamlingshuse på landet

Midt i hjælpepakker og genåbningsplaner er der behov for en økonomisk håndsrækning til forsamlingshusene på landet, mener Landdistrikternes Fællesråd.

De seneste godt tre måneder har forsamlingshuse over hele landet lukket ned for al aktivitet. Alle selskaber er aflyst eller udskudt, men regningerne skal stadig betales, og det har sat økonomien under pres.

Det har fået Foreningen Danske Forsamlingshuse til at efterlyse en økonomisk håndsrækning fra Christiansborg på mellem 30.000 og 50.000 kroner som et engangsbeløb uden administration.

Forslaget mødes med ros fra Landdistrikternes Fællesråd.

– I mange landsbyer er forsamlingshuset et knudepunkt for de lokale fællesskaber fra fodboldklubben til bankoholdet. Forsamlingshusene lever af, at mennesker forsamles. Derfor er denne vitale del af landsbylivet truet efter måneders forsamlingsforbud, siger formand Steffen Damsgaard og tilføjer:

– Selvom et forsamlingshus kan virke som en lille brik i det store billede, spiller det en stor rolle helt lokalt i den enkelte landsby. Et forsamlingshus er med til at sikre liv, aktivitet og rammer for fællesskaberne i et lokalområde. Derfor er det et stort tab, hvis coronakrisen ender med at tage livet af flere forsamlingshuse på landet.

Selvom forsamlingshusene kan søge støtte gennem de eksisterende coronahjælpepakker, undlader mange at gøre det, fordi ordningen er sammensat på en måde, så der skal gøres brug af en autoriseret revisor for at søge den. Som Foreningen Danske Forsamlingshuse har været ude og påpege, kan det i mange tilfælde ikke svare sig for forsamlingshusene at søge om støtte, fordi revisorregningen er så dyr. Samtidig modtager flere af forsamlingshusene offentlig støtte, hvilket begrænser deres mulighed for hjælp.

Begge problemstillinger kan imødekommes ved at afsætte et engangsbeløb til forsamlingshusene, som Foreningen Danske Forsamlingshuse foreslår, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

– Vi har akut brug for, at Christiansborg yder en hjælpende hånd til landsbyernes forsamlingshuse. I områder hvor købmanden og apoteket har drejet nøglen om, mens skolen og børnehaven er lukket, er et forsamlingshus et altafgørende socialt omdrejningspunkt. Det vil gå ud over bosætning og udvikling på landet, hvis forsamlingshusene må lukke og slukke, understreger Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd er løbende i dialog med Folketingets partier om fremadrettet at sikre forsamlingshuse som bærende kulturinstitution i hele Danmark.

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail