Landdistrikter: God balance i placering af nærpolitistationer

Det er positivt, at der åbner mere end 16 nærpolitistationer uden for hovedstadsområdet, men åbningstiderne er stadig for korte. Sådan lyder meldingen fra Landdistrikternes Fællesråd efter offentliggørelse af placeringer.

Som en del af politiforliget for 2021-2023, der blev indgået i december, blev det aftalt at åbne 20 nye nærpolitistationer, hvoraf 16 skulle ligge uden for hovedstadsområdet. Nu er stationernes præcise placeringer offentliggjort, og det tegner umiddelbart godt. Sådan lyder meldingen fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

– Når jeg kigger på den geografiske balance, ser det umiddelbart positivt ud. 16 af de nye stationer ligger uden for hovedstadsområdet – flere af dem i landdistriktsområder, hvor behovet for et mere tilstedeværende politi er stort, siger Steffen Damsgaard. Han hæfter sig samtidig ved, at der vil blive fire ekstra nærpolitistationer, som dog kun ser ud til at få en åbningstid på to-fire timer ugentligt. 

Gennem hele forløbet om politiforhandlingerne har Landdistrikternes Fællesråd efterspurgt lokale nærpolitistationer med en garanteret åbningstid. Som en del af aftalen bag politiforliget skal stationer have åbent 15 timer ugentligt, og det er ikke tilstrækkeligt, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard: 

– Grundlæggende tager aftalen afsæt i præmissen om at gøre politi mere nærværende lokalt. Derfor synes jeg, at 15 ugentlige åbningstimer er et tyndt grundlag for at skabe et mere nærværende og synligt politi. Helt konkret vil det betyde, at stationen har åbent for henvendelser tre timer dagligt, hvis timerne fordeles på ugens fem hverdage. Endnu værre ser det ud med enkelte nærpolitistationer, som kun vil få åbent to-tre timer om ugen. Derfor er mit udgangspunkt, at man bør styrke den lokale tilstedeværelse ved at placere flere opgaver ved nærpolitiet og på nærpolitistationerne, i stedet for kun lige at leve op til en minimumsgrænse for politiets tilstedeværelse, siger han og fortsætter: 

– Et år med corona har fremvist mulighederne i det digitale arbejdsliv. Samtidig kan man med moderne teknologi sagtens udføre vedkommende og relevant politiarbejde fra en anden lokation end hovedafdelingen i politikredsen. 

Landdistrikternes Fællesråd har tidligere understreget behovet for at styrke det nære lokalpoliti. Fællesrådet har fremhævet behovet for flere nærpolitistationer, og at man visse steder bør genindføre landbetjenten med det formål at skabe mere nærhed, tryghed og en større kriminalpræventiv indsats lokalt.

En aktindsigt fra Rigspolitiet, som Dagbladet Information tidligere har beskrevet, viser, at der på dette område har været en markant rømning af landbetjente i hele landet. Mens der i 2008 var 140 landbetjente i Danmark, lød tallet i 2011 på 105. I september 2017 var der kun 20 tilbage.

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail