Kommuner debatterer bæredygtighed på Folkemødet

FOLKEMØDET 2018: Hver især er de stærke på energi og klima, og både Skive og Sønderborg kommuner arbejder ambitiøst med indsatser for mere bæredygtige og grønnere samfund. På folkemødet mødes de to kommuner i debat om bæredygtighed.

Skive og Sønderborg går som energikommuner i front for mere bæredygtighed med ambitiøse indsatser og projekter, der skal være med til at sænke CO2-udledningen og skabe nogle grønnere kommuner. Repræsentanter for de to kommuner mødes i debatten ”Klar i spyttet om bæredygtighed i Skive og Sønderborg” på Folkemødet på Bornholm fredag den 15. juni klokken 16.30-17.30 i Landdistrikternes Fællesråds telt.

CO2 neutrale kontorer og gasbiler i Skive

Skive Kommune har i fire årtier arbejdet ambitiøst og strategisk med løsninger inden for klima og energi. Kommunen vil gå forrest og vise vejen til et grønnere samfund og et mere bæredygtigt klima. Et eksempel herpå er Skive Kommunes rådhus samt bibliotek, som er Danmarks første CO2-neutrale kontorbyggerier, og rådhusannekset, Den Blå Diamant, er Danmarks første +energi kontorhus, som producerer 25 procent mere energi, end det bruger. Dertil kommer, at alle kommunens øvrige bygninger, som tæller skoler og daginstitutioner m.m., også er CO2-neutrale.  

Med satsningen på energi- og erhvervsparken GreenLab Skive er formålet at skabe Europas førende center for vedvarende energi, hvor fokus er på at omdanne vindenergi til gas og lagre det på gasnettet. Den kemiske proces skal foregå på et power to gas-anlæg, som bliver kernen i energiparken. Virksomhederne, som placerer sig i GreenLab Skive, vil indgå i en industri-symbiose, som udvikler og undersøger de nye teknologi- og forretningsmuligheder, der opstår ud af udvekslingen af overskudsenergi og -ressourcer.

Der vil desuden blive bygget et stort biogasanlæg i GreenLab Skive, og endnu et er på vej. Sammen med de fem nuværende biogasanlæg får Skive Kommune med andre ord helt udsolgt på biogas – der kan ikke være flere anlæg, for al biomasse vil være brugt med syv biogasanlæg i kommunen.

Borgerinddragende bæredygtighed i Sønderborg

Sønderborg Kommunes indsats for at blive Europas første CO2-neutrale område i 2029 er forankret i det offentligt-private partnerskab ProjectZero (PZ). Projektet modtog som det første danske projekt EU’s pris Sustainable Energy Europe i 2010 – primært for sin indsats for at inddrage ALLE i bæredygtighedsvisionen – borgere, institutioner, skoler, virksomheder, butikker. Gennem læring, holdningsbearbejdning, nye boligkoncepter og erhvervsudvikling er der fokus på effektiv energianvendelse og vedvarende energiforsyning baseret på områdets egne ressourcer.

Sønderborg ønsker at demonstrere for Danmark og verden, at det er muligt at reducere CO2 og samtidig skabe nye vækstmuligheder.

Sønderborg er pt. foran sit delmål for CO2-neutralitet. Blandt de mange midler, der tages i anvendelse, er tilbud om besøg i private hjem: 1200 er besøgt, og 900 har bagefter energirenoveret. Flere hundrede butikker og virksomheder har energirenoveret og fået Zero-diplomer, kommunen har energirenoveret bygninger for over 100 mio. kr., servicemedarbejdere er uddannet, alle gadelys er skiftet til LED, medarbejderne kører i elbiler, og busserne kører på gas. I vuggestuer, børnehaver og skoler er bæredygtighed en vigtig del af undervisningen – forankret i House of Science – så det bliver naturligt at håndtere energiforbruget klogt.

Sønderborgs deltagere i ”Klar i spyttet”-panelet er Birgitte Bjørn Petersen, House of Science/UNESCO Learning Cities, og direktør Peter Rathje, ProjectZero.

Fra Skive Kommune deltager Teresa Rocatis, team- og projektleder i Energibyen Skive, og chef i Plan og Support, Lars Peter Salhøj.

 

Fakta: Landdistrikternes Telt

Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018 ligger i Danchells Anlæg (A8) og består af: Guldborgsund Kommune, Nordfyns Kommune, Sønderborg Kommune, Varde Kommune, Tønder Kommune, Skive Kommune, Vordingborg Kommune, Haderslev Kommune, Lolland Kommune, Odsherred Kommune, LAG, Benefit4Regions (B4R), Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Landdistrikternes Fællesråd.

Kontaktpersoner

Skive Kommune: Teresa Rocatis, team- og projektleder, tron@skivekommune.dk, 2366 8377 Sønderborg Kommune: Connie Mark Skovbjerg, landdistriktskoordinator, cskb@sonderborg.dk, 2889 8021 Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail eoe@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 1-3
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail