Indenrigsluftfart binder Danmark sammen – i dag er dele af landet helt afkoblet

Det er afgørende for erhvervslivet og turismen, at der er mulighed for at flyve indenrigs mellem landsdele. Desværre står midt- og vestjyderne til at blive afkoblet efter lukningen af Midtjyllands Lufthavn. Landdistrikternes Fællesråd efterlyser politisk håndsrækning på lige fod med andre indenrigsruter.

Indenrigsluftfart er med til at binde Danmark bedre sammen. Men efter 57 år lukkede Midtjyllands Lufthavn i december 2022, og det har afkoblet flere midt- og vestjyder fra den hurtige forbindelse til hovedstadsområdet.

Det er ifølge formand for Landdistrikternes Fællesråd problematisk:

– Indenrigsluftfart er vigtig infrastruktur, som hjælper til at binde vores land bedre sammen og sikrer, at vi kan komme hurtigt frem og tilbage mellem landsdele. Midtjyllands Lufthavn har indtil nu klaret sig uden statsstøtte, men nu er der akut behov for en håndsrækning, siger Steffen Damsgaard og henviser til, at også lufthavnene i Rønne på Bornholm og Sønderborg i Sønderjylland får tilskud fra staten til at sikre indenrigsruteflyvning.

Indenrigsluftfart er afgørende for erhvervsudviklingen lokalt og for de virksomheder, der har behov for at flyve frem og tilbage på én dag, eller som skal have hurtig adgang til udlandet f.eks. via Kastrup Lufthavn. Dertil er det også vigtigt for turismen, at der er gode muligheder for at komme til og fra landsdele.

Landdistrikternes Fællesråd mener derfor, at det er vigtigt at holde hånden under indenrigsluftfarten i Danmark. 

– Det kan have store konsekvenser for sammenhængskraften og for erhvervsudviklingen, jobskabelsen og bosætningen, når dele af indenrigsluftfarten lider et knæk. Derfor vil jeg gerne rette en appel til transportministeren og partierne på Christiansborg om at finde en løsning for indenrigsruten mellem Midtjyllands lufthavn og København, så borgere og virksomheder i hele landet har god adgang til indenrigsflyvninger – også midt- og vestjyderne, siger Steffen Damsgaard.

SVM-regeringen har ambition om at etablere en grøn indenrigsrute i 2025, og senest i 2030 skal der være fuld grøn indenrigsflyvning. Det fremgår af regeringsgrundlaget.

Kontaktpersoner

Signe Lauge Bach 53850127 sba@landdistrikterne.dk Public Affairs Konsulent

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 16.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail