Debat: Danmark flytter sammen

FOLKEMØDET 2018: Flere og flere vælger at eksperimentere med boligformer og fællesskaber, hvor man tager et kollektivt ansvar for det sted, man bor. Det skal debatteres i landdistrikternes telt fredag kl. 12-13, når Odsherred inviterer nytænkerne ind til en snak.

Kom til debat om deleboliger, kooperativer og kollektivt ansvar på tværs i Landdistrikternes Telt (A8) fredag den 15. juni fra kl. 12.00-13.00 på Folkemødet.

Danskere i både land og by vælger i stigende grad at tage et kollektivt ansvar for det sted, de lever – og drømmer om at leve. Landsbyer skaber kooperativer, som sætter byen i stand; bymennesker opkøber landbrug i fællesskab og omdanner til naturboliger. Og andre boligbevægelser arbejder for fleksible boligformer, hvor vi på skift kan bo i byen og på landet.

For at imødekomme tendenserne er Odsherred blevet del af projektet ”Levedygtige Landsbyer – hele livet”, som byudvikler Marie Louise Hartvig Widding fra ”Se til Siden” har taget initiativ til. En landsby i Odsherred vil få en halv million og mange timers eksperthjælp til at opstarte en kooperativ virksomhed, der skal opkøbe og istandsætte bygninger i byen, udleje boligerne og fremme iværksætterånden og bosætningslysten. Den udvalgte landsby (som endnu ikke er valgt) vil være til stede og fortælle om landsbyens egen grundtanke med at danne et kooperativ.

Bo på landet på nye måder

Det er en stor beslutning at flytte fra byen til landet, og mange vil gerne have begge dele. Derfor er der nu en tendens til, at nye boligformer dukker op.

Helene Bjerrre-Nielsen vil fortælle om folkebevægelsen Andelsgårde, hvor man i store fællesskaber køber en gård, omlægger jorden til natur og bruger det som fritidsbolig.

Amalie Westborg Schiøtz og Mie Dyreberg Haldrup vil fortælle om ideen: ”Deleboliger på tværs af land og by”, hvor man både har en bolig i byen og på landet, ikke som lejlighed/sommerhus-konstellationen, som vi kender, men som fællesboliger, hvor man kan flexe ind og ud.

Animator Tina Klemmensen laver liveanimation under debatten, og Grethe Saabye fra Landistrikternes Fællesråd er moderator.

 

Fakta: Landdistrikternes Telt

Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018 ligger i Danchells Anlæg (A8) og består af: Guldborgsund Kommune, Nordfyns Kommune, Sønderborg Kommune, Varde Kommune, Tønder Kommune, Skive Kommune, Vordingborg Kommune, Haderslev Kommune, Lolland Kommune, Odsherred Kommune, LAG, Benefit4Regions (B4R), Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Landdistrikternes Fællesråd.

Kontaktpersoner

Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail eoe@landdistrikterne.dk Anne-Marie Donslund, Kultur- og projektkonsulent i Odsherred Kommune, tlf. 61 15 36 76, mail anmdo@odsherred.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail