Borgmestertopmøde: Kreditklemmen på landet – myte eller fakta?

Folkemødet 2019: Er det sværere at låne penge til private investeringer og virksomheder i landdistrikterne? Flere tilfælde vidner om et åbenlyst ”ja!” til spørgsmålet, men samtidigt har bankerne sagt nej. Er afslag på baggrund af geografi blot enkeltstående eksempler eller er det et udtryk for en generel tendens?

Landdistrikternes Fællesråd har tidligere beskrevet udfordringerne med lånefinansiering, der både gør sig gældende i forhold til boliger, dagligvarebutikker, private grundskoler, håndværkere samt virksomheder. Ifølge Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, har det stor indvirkning på lokalområdet, hvis der findes geografisk bestemte begrænsninger på lånefinansiering:

– Det er virkningsløst, hvis der søsættes en masse lokale initiativer i landdistrikterne, og bosætningen så konsekvent forhindres af afslag på lånefinansiering. Det er en stopklods for udviklingen, at man ikke godkender i mange tilfælde ressourcestærke mennesker at flytte og drive virksomhed i landdistrikterne.

Men kan det passe, at pengeinstitutter og realkreditselskaber er mere påpasselige med at yde lån til borgere og virksomheder udenfor de største danske byer? Nej, lyder det fra bankerne. De forskelsbehandler ikke på baggrund af geografisk placering.

– Vi vurderer virksomhederne på baggrund af, hvor meget sikkerhed der er i dem, og hvor sunde deres økonomi er. Men det har ikke noget med geografi at gøre, har daværende cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk, tidligere udtalt til DR.

Fredag d. 14 klokken 15:00 – 15:45 i Landdistrikternes Telt, vil vi diskutere, om det også er den opfattelse, der deles i provinsen.

Det sker i selskab med John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund kommune, Hans Peter Geil (V), borgmester i Haderslev, Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred.

Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, vil agere moderator.

Kontaktpersoner

Cecilie Davidsen Høj, Landdistrikternes Fællesråd, tlf: 53 85 01 24 mail cdh@landdistrikterne.dk