Vi må undgå en ruinfase

Carsten Abild, formand for “Landsbyerne i Danmark” skriver:
Med stor folkelig og politisk interesse for vore landsbysamfund følger også fokus på problemer, der kan hæmme udviklingen på landet. Et sådant problem er flere og flere ruiner og faldefærdige bygninger i vore landsbyer og landdistrikter. Der er i dag over 100.000 nedlagte driftsbygninger/landbrugsbygninger i Danmark, hvoraf ca. halvdelen er så forfaldne, at de skal rives ned. 
Den anden kategori af problembygninger i vore landsbyer og landdistrikter er de faldefærdige boliger. I følge en rapport fra Socialministeriet burde omkring 10.000 boliger på landet udgå af boligmarkedet. Måske halvdelen står i dag tomme som faldefærdige ruiner.
Blot en enkelt faldefærdig bygning/ruin kan skæmme en landsby eller et landskab og hermed modvirke bosætning, nye arbejdspladser, turisme osv. Derfor skal ruiner og faldefærdige bygninger hurtigst muligt fjernes. 
Vi ser derfor positivt på velfærdsminister Karen Jespersens fremsatte lovforslag (Lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer – lovbekendtgørelse nr. 1083), der skal gøre det lettere for kommuner at gribe ind over for ruiner og faldefærdige bygninger.
Men tvangsnedrivning er et alvorligt indgreb i den private ejendomsret. Hertil kommer, at nedrive en ruin/faldefærdig bygning og bortskaffe materialerne let løber op i mere end 100 tusinde kroner, da bortskaffelsen skal ske iht. kommunernes affaldsregulativer og miljørådgivning.
”Landsbyerne i Danmark” skal derfor foreslå, som en vigtig begyndelse, at der oprettes en statslig pulje til udarbejdelse af en nedrivnings- og bortskaffelsesrapport. Ruiner/bygninger, der kan omfattes af en sådan rapport, skal udpeges/godkendes af kommunen i samarbejde med ejeren. Nedrivningsrapporten kan udføres for 5-10.000 kr. Professionelle nedrivnings og genvindingsfirmaer skal i samarbejde med kommunernes affalds- og erhvervskonsulenter udføre dette arbejde.
En sådan konstruktion vil skabe samarbejde mellem kommune og ejer, sætte en konstruktiv og miljømæssig forsvarlig nedrivningsproces i gang, (f. eks. sikre genbrug) og medvirke til, at de mange tusinde ruiner og faldefærdige bygninger bliver fjernet.
Og det haster, for ruinerne bliver mere og mere synlige i vore landsbyer og landdistrikter.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *