Unge på landet dropper skolen

Danske Kommuner skriver:
Unge i landets udkantsområder er ikke nær så interesseret i at tage en ungdomsuddannelse som unge i de store byer.

Ungdomsuddannelser er ikke særligt eftertragtede i landets yderområder. De unge vil hellere ud og arbejde. I krisetider kan det få alvorlige konsekvenser, advarer forsker 

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at kun syv ud af ti i yderområder fortsætter på for eksempel gymnasium, handelsskole eller teknisk skole efter folkeskolen. Til sammenligning vælger ni ud af ti unge i kommunerne nord for København en ungdomsuddannelse.

De geografiske forskelle har konsekvenser, siger forskningsleder Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

– Førhen var “ufaglært” en værdig titel, hvis man havde et arbejde, men nu hører man til en restgruppe, hvis man ingen uddannelse har. Man bliver polariseret. Det har konsekvenser for yderområderne, fordi de i forvejen har en lavere vækst og større social slagside, siger hun til 24timer.

Hun er i gang med at undersøge nordjyske unges holdning til ungdomsuddannelser. Indtil videre viser det sig, at traditioner og forældre spiller en afgørende rolle for de unges valg. For som hun siger:  “Nogle forældre mener, at uddannelse er for dem i storbyerne, og at de i deres by for eksempel altid har arbejdet på værftet og skal blive ved med det. Forestillingen er, at det er bedre at tjene penge og gøre sig nyttig, og i sådanne hjem er det selvfølgelig en større overvindelse at få en ungdomsuddannelse”.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *