Udkanten bøjer sig ikke for det skæve Danmark

Pressemeddelelse fra “Mulighedernes Land”:
Tre kommuner tager udfordringerne op og viser nye veje til udvikling i danske yderområder.
Danmarkskortet skævvrides, fastslår en ny rapport fra forskningsenheden Nordregio. Men udkanten har ikke tænkt sig at give op. Bornholm, Lolland og Thisted Kommune er gået sammen med Realdania i projekt Mulighedernes Land og vil i løbet af de næste fire år afprøve nye strategier til udvikling af yderområdernes rolle i det globale videnssamfund.

Lav vækst men højt håb
Unge og kvinder flytter væk fra yderområderne og efterlader landkommunerne med en forsørgerbyrde langt over gennemsnittet. De negative fremtidsudsigter for yderområderne kommer fra rapporten ”The Demographic Challenge to the Nordic Countries”, som er udgivet af Nordregio, en forskningsenhed under Nordisk Ministerråd. Bornholms Regionskommune, Thisted Kommune og Lolland Kommune er klar til at se udfordringerne i øjnene, og håbet er højt.
 
”Vi skal fokusere på de kvaliteter, vi har, og dyrke dem. Det tror jeg på er fremtiden. Vi vil være mere Bornholm. Vi vil gøre mere af det, vi i forvejen er gode til. Her er så rigt på natur og her er så mange kvaliteter. Det er der muligheder i”, siger borgmester i Bornholms Regionskommune, Bjarne Kristiansen.

Også Lolland Kommune er optimistiske:

”Vi har levende landsbyer med et rigt foreningsliv og gode institutioner. Ved at bo hos os kan man leve et andet liv end i storbyerne. Vi har naturen, havet og masser af plads. Det er lige præcis det, Mulighedernes Land handler om. Vi bygger videre på de kvaliteter, vi allerede har. Her på Lolland vil vi fx tage fat på det potentiale, der er i vores Herregårde og vores indsats på miljøområdet”, udtaler borgmester i Lolland Kommune, Stig Vestergaard.

Med udgangspunkt i stedet
Planchef i Thisted Kommune, Jens Bach, giver et eksempel på, hvordan kommunen konkret arbejder med at udvikle kommunens stedbunde potentialer:

”Vi ved, at surfing har været den direkte årsag til at flere unge, typisk veluddannede familier, flytter til Thy. Det er en positiv udviklingstendens, vi allerede kan se, og som vi vil bygge videre på. I projekt Mulighedernes Land satser vi bl.a. på tre kystbyer, hvor vi vil lave bedre faciliteter omkring de gamle landingspladser for fiskerbåde, Faciliteterne skal understøtte den lokale fiskerkulturarv samtidig med, at de skal medvirke til brug af naturen til nye fritidsformål, fx surfing”.

Vi skal lære af hinanden
De tre kommuner er enige om, at det er vigtigt, at den enkelte kommune ikke står alene med problemerne.

”Vi skal ikke kopiere hinanden, men lære af hinanden og give hinanden gode ideer” siger Bjarne Kristiansen, borgmester i Bornholms Regionskommune.

Formålet med projekt Mulighedernes Land er at vise nye veje til udvikling i yderområder. I øjeblikket arbejder de tre kommuner på højtryk for at blive klar til at gennemføre demonstrationsprojekter, der skal afprøve og vise, hvordan det bliver bedre at bo i og besøge de danske yderområder. Projektet indledtes i 2007 og har ind til nu handlet om at analysere og lokalisere de tre lokalsamfunds styrker og potentialer for udvikling. Med udgangspunkt i de enkelte steders kvaliteter og det fysiske miljø, vil de tre kommuner de næste fire år gennemføre demonstrationsprojekter, som vil vise nye veje til udvikling i Danmarks landdistrikter og landsbyer.
 
”Vi håber, at projektet bidrager til at skabe nye udviklingsperspektiver og vise nye veje til udvikling i yderområderne. Vi har set i de indledende analyser, at landsbyerne og landdistrikterne i yderområderne har unikke kvaliteter, hvis man ser på natur, historie, kultur og lokalt engagement. Nu handler det om at bygge videre på disse kvaliteter, så Danmark ikke skævvrides, men udvikles i parallelle om end forskellige spor”, siger Karen Skou, projektleder i Realdania

Inspiration og vidensdeling
Mulighedernes Land har allerede indsamlet en række nyskabende eksempler på, hvordan yderområder i andre europæiske lande skaber udvikling med udgangspunkt i stedets potentialer. Eksemplerne præsenteres i publikationen: ”Med udgangspunkt i stedet. Mulighedernes Land og det nye landdistriktsparadigme”, som kan downloades på http://www.mulighedernesland.dk/#36346.

Erfaringer og inspiration fra projektet udgives løbende og offentliggøres på www.mulighedernesland.dk og igennem Mulighedernes Lands nyhedsbrev.

Yderligere oplysninger

Borgmester Stig Vestergaard, Lolland Kommune, tlf. 28 88 42 02
Borgmester Bjarne Kristiansen, Bornholm Kommune, tlf. 56 92 10 30
Planchef Jens Bach, Thisted Kommune, tlf. 99 17 22 45
Projektleder Karen Skou, Realdania, tlf. 70 11 66 66
Sekretariat Signe Sloth Hansen, Hausenberg, tlf. 35 34 64 54

For nærmere information og link til kommunernes projektsites: www.mulighedernesland.dk

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *