Truede og lukkede postbutikker landet over siden årsskiftet

Nordby, Samsø kommune:
Det kombinerede posthus og bibliotek i Nordby er truet p.g.a. et faldende antal postforretninger. Det betyder, at Post Danmarks betaling til driften pr. 1/2-2000 er faldet fra 62.000 kr./år til 26.000 kr. Det kombinerede posthus og bibliotek drives af Økomuseum Samsø, der ikke har mulighed for at bidrage med egne midler, så driften skal betales af Post Danmarks betaling, kommunens løn til en biblioteksmedarbejder samt indtjening ved salg af kioskvarer. Og det betyder, at økonomien fremover får svært ved at nå sammen.

Knabstrup, Tornved kommune:
DK Tanken overtog postekspeditionen 1. april 1999, da den lokale købmandsbutik lukkede. Her står striden om investering i en Dankort-automat. DK-tankens indehaver har tilbudt Post Danmark at investere 12.000 kr. i en Dankort-terminal, men Post Danmark kræver en særlig terminal til 50.000 kr. Den vil Post Danmark ikke betale til så lille et ekspeditionssted og DK-tankens indehaver vil heller ikke og har derfor opsagt samarbejdet med virkning fra 1. april. Kunderne fra Knabstrup skal fremover til SuperBrugsen i Mørkøv , 4 km fra Knabstrup.

Ydby, Sydthy kommune:
Den hidtidige postbestyrer er død og da der i gennemsnit har været 8 postforretninger om dagen har postmesteren valgt ikke at finde en afløser. Kunderne henvises til landpostbudet eller posthuset i Hurup, 4 km fra Ydby.

Ans, Kjellerup kommune:
Postmesteren i Viborg mener ikke, at der er kunder nok til at opretholde et selvstændigt posthus i Ans. Der er samlet underskrifter fra 700 borgere med et krav om, at der skal bevares et posthus i byen. Indsamlingens initiativtagere foreslår, at det etableres f. eks. hos BG Bank, der har en filial i byen.

Lyø, Faaborg kommune:
Posthuset er lukket og vil sandsynligvis blive erstattet af et rullende posthus, hvor landposten ringer på to gange om ugen hos hver husstand og tilbyder at ordne postforretninger. En tilsvarende ordning findes i dag på 17 andre småøer.

Postekspeditionerne i Ølholm, Tørring-Uldum kommune og i Stenderup, Juelsminde kommune er ligeledes truet af lukning. Også i mange byområder lukkes postekspeditioner, bl.a. Toftebo Postbutik i Vejle, der lukker d. 29. februar. Men her er der 5 andre posthuse inden for en radius af 3 km.

Lovgrundlag:
Lov 1995-02-08 nr. 89 om Postvirksomhed, Lov 1995-02-08 nr. 88 om Post Danmark samt Bekendtgørelse 1995-02-22 nr. 119 om postvirksomhed. I 1998 udbetalte Post Danmark et udbytte til staten på 198 mio. kr. Post Danmark er hverken omfattet af Lov om offentlighed i Forvaltningen eller af Lov om Folketingets Ombudsmand.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *