Staten skal til at tænke regionalt før den handler?

SF’s ordfører Kristen Touborg foreslog under en forespørgselsdebat d. 16. januar om statslige institutioners placering (“Om udsultning af yderområderne i Danmark”), at der bliver oprettet et ansvarsområde til vurdering af de regionale konsekvenser ved ethvert lovforslag, i lighed med miljø- og EU-konsekvenser.

På høringen om “Det skævvredne Danmark” efterlyste borgmester Hans Peter Geil, Gram Kommune ligeledes, at staten på samme måde som landmændene burde være forpligtet til at fremlægge en “VVM-redegørelse” med en vurdering af de erhvervsmæssige, sociale, skattemæssige og andre konsekvenser af f.eks. kasernelukninger og sammenlægning af uddannelses- og forskningsinstitutioner.

Forhenværende seminarierektor Lars Runo Johansen satte i sit indlæg under høringen konkrete ord på disse overvejelser: “Lad de videnstunge job flytte hen, hvor aktiviteten er” sagde han, og fortsatte med et eksempel “Hvorfor ligger vindmølleforskningen i Roskilde, når produktionen ligger i Vestjylland”?

“Den positive udvikling der er skabt gennem samarbejdet mellem Aalborg Universitetscenter og det nordjyske erhvervsliv, viser tydeligt hvor vigtigt det er for en region med en videntung dynamo” siger Thorkild Ljørring Pedersen formand for Landdistrikternes Fællesråd . “Det er derfor bekymrende at se på udviklingen i antallet af statslige arbejdspladser fra 1993 til i dag. I hovedstadsområdet er antallet steget med 17%, mens det i det øvrige Danmark er faldet med 1,7%. Denne udvikling kunne måske foregribes ved den foreslåede konsekvensvurdering.

Vi ser derfor frem til resultatet af arbejdet i det tværministerielle udvalg, der skal komme med forslag netop omkring en sådan vurdering. Udvalgets arbejde vil blive fremlagt sammen med regeringens regionalpolitiske redegørelse i marts” afslutter Thorkild Ljørring Pedersen .

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *