Realkreditten strammes på landet

“Det kan ikke passe, at når vi endelig har fået lempet planloven for at få sat gang i udviklingen på landet, så strammer realkreditinstitutterne på kreditgivningen og sætter udviklingsmulighederne i stå.”
Landdistrikternes Fællesråds formand, Thorkild Ljørring Pedersen, er bekymret over den sidste tids forlydender om, at både erhvervsvirksomheder og private familier får stadigt sværere ved at belåne fast ejendom i landdistrikterne.
Mens huspriserne fortsat stiger i Danmarks vækstområder, går det den anden vej i udkantsområder som det centrale Sønderjylland, Nord- og Vestjylland og på øerne. Ofte kan man her kun låne mellem 40 og 70 pct. til nybyggeri, mens man i landets vækstområder uden problemer får bevilget de maksimale 80 pct.
Også erhvervsvirksomheder i landdistrikterne kan løbe ind i problemer med realkreditten.
“Det er meget bekymrende, at selv veldrevne erhvervsvirksomheder kan få problemer med at finansiere et generationsskifte, fordi realkreditinstitutterne sidder tungt på pengekassens låg,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.
Den stramme udlånspolitik tvinger låntagerne ud på det dyrere lånemarked i bankerne, øger rentebyrden og svækker konkurrenceevnen. Og sætter en effektiv stopper for udviklingen af virksomhederne på landet.
“Der er brug for arbejdspladser i landdistrikterne som modvægt til den skævvridning af Danmark, som tager til i disse år,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.
“Men der kommer ikke arbejdspladser uden penge. Hvis ikke realkreditinstitutterne vil tage deres udlånspolitik op til overvejelse, må politikerne træde til. Både regering og Folketing giver udtryk for at de ønsker udvikling, også i de tyndt befolkede områder. Nu må de sætte magt bag de fine ord.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *