Postservice på landet dør kvælningsdøden

"Er Post Danmark ved at kvæle postbetjeningen på landet?" spørger Landdistrikternes Fællesråd efter at have konstateret at mindst syv mindre postekspeditioner rundt om i landet siden årsskiftet er lukkede eller akut truet af lukning.
"Vi vil ikke bevare posthuse af historiske grunde," understreger Landdistrikternes Fællesråds formand, Thorkild Ljørring Pedersen.
"Men vi vil meget gerne gøre opmærksom på det samspil, der er mellem postservice og anden adgang til service på landet. Vi ved, at  når man flytter postservice fra den lille til den større by, så følger der en bid af dagligvarehandelen med og grundlaget for den bæredygtige landsby udhules. Samtidig bliver de svageste hårdt ramt af den forringede service og vilkårene bliver endnu sværere for de erhvervsdrivende på landet."
  
Landdistrikternes Fællesråd ser de voldsomme portoforhøjelser på giroindbetalinger som en af årsagerne til at der bliver færre og færre ekspeditioner på posthusene og hos landpostbudene. Når man skal binde 10 – 12 kr. i halen på hvert girokort, finder man hurtigt hen til PBS eller banken i stedet.
  
"Først lukkede man posthusene i landsbyerne og etablerede postekspeditioner bl.a. som tillægsfunktioner i butikker for at styrke deres overlevelsesevne. Nu begynder Post Danmark at skære nedefra og nedlægge de postekspeditioner, der ikke har mange kunder," konstaterer Thorkild Ljørring Pedersen.
"Men Post Danmark har selv sørget jaget kunderne væk gennem de voldsomme forhøjelser på giroportoen. Var det hvad politikerne ville, da de vedtog loven om postvirksomhed for 5 år siden? Og hvad vil Post Danmark fremover?"
  
Landdistrikternes Fællesråd vil derfor have undersøgt om postservicen på landet er tilfredsstillende eller om der er nogle, der er kommet i klemme i udviklingen.
"Skal landposten have en anden rolle i fremtiden og køre med andet end breve, pakker og adresseløse forsendelser? Skal han også udbringe apotekervarer, dagligvarer og måske have en social funktion som i gamle dage?" spørger Thorkild Ljørring Pedersen.
"I så fald skal landposten befries fra stregkodernes tyranni. Eller måske kan kommunale servicebusser overtage opgaven? Eller måske kan nødstedte ældre i landdistrikterne få visiteret hjemmehjælp til at ordne deres postforretninger? Mulighederne er mange, men vi bliver nødt til at få realiteterne frem i lyset nu."
  
Landdistrikternes Fællesråd vil nu bede Trafikministeren se på problemet.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *