Nyt spareobjekt i landkommunerne

Nyt spareobjekt i landkommunerne: gadebelysningen

Mange landkommuner er økonomisk hårdt spændt for og det får de lokale politikere til at se sig grundigt om, når nye spareobjekter skal findes. Flere steder i landet er blikket faldet på landdistrikternes gadebelysning.

Teknisk udvalg i Brovst kommune i Nordjylland manglede 250.000 kr. på budgettet og foreslog at slukke for gadelyset ude på landet. Nogle af politikerne fik alligevel skrupler og foreslog i stedet en privatisering af gadebelysningen. Det netop vedtagne kompromis blev, at gadebelysningen på landet nedlægges i takt med at de eksisterende lysmaster bliver nedslidte. Hvis borgerne i området fortsat ønsker lys over land, kan de danne et beboerlaug og selv stå for den fremtidige drift af gadebelysningen gennem en aftale med elselskabet. Og så bliver gadelyset fremover slukket i hele kommunen – også i den bymæssige bebyggelse – i perioden 1. maj til 1. august. Er man til lyse sommernætters poesi og stjernekiggeri – så er det i Brovst, det foregår.

Stevns kommune på Sjælland har også fået kig på gadelygterne på landet. Men byrådet ønskede alligevel ikke at blive kaldt lyseslukkere og fandt i sidste øjeblik 50.000 kr. til at opretholde gadebelysningen. Det skete ved at skære i de beløb, der ellers var afsat til byforskønnelse og vedligeholdelse af fortove. Så i 1999 vil lyset i nattetimerne fortsat skinne over de hullede fortove og lidt mindre skønne byer i Stevns kommune.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *