Nyt liv i tomme landbrugsbygninger

“Det er glædeligt nyt at Miljøministeriet vil lukke op for en bredere anvendelse af tomme landbrugsbygninger. Det vil gøre det lettere at skabe nye erhverv og arbejdspladser i landdistrikterne,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Thorkild Ljørring Pedersen forestiller sig, at nedlagte landbrug kan blive hjemsted for ikke-forurenende virksomheder som IT-, marketing- og anden videnbaseret produktion, for håndværksfirmaer og småfabrikation.

“Men det er vigtigt at der også fortsat tages hensyn til landskab og miljø,” understreger Thorkild Ljørring Pedersen.
“Ingen er på længere sigt være tjent med, at der anlægges store fabriksagtige anlæg i det åbne land. Derfor vil Landdistrikternes Fællesråd opfordre til, at enhver ny virksomhed, der etablerer sig i de tomme bygninger, får en klar besked om, hvordan og hvor stort den kan få lov at udvide i fremtiden og hvornår smertegrænsen er nået og den må se sig om efter en grund i et egentligt industrikvarter.”

Det skønnes at, ca. 40 millioner kvadratmeter landbrugsbygninger står tomme, men er i en anvendelig stand. Yderligere 20 millioner kvadratmeter landbrugsbygninger er også taget ud af brug, men er i en stand, så de næppe kan anvendes til nye formål.

Miljøminister Hans Christian Schmidt er parat til at ændre Planloven. I dag fastslår loven, at landbrugsbygninger skal have været ude af drift i fem år, før de kan overgå til anden anvendelse – og der er stærke begrænsninger på, hvilken anvendelse der kan være tale om. Desuden er det i dag meget vanskeligt at få lov til at udvide en ikke-landbrugsmæssig produktion i landzone.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *