Nye veje for at redde dagligvareforsyningen på landet

Dagligvarebutikker med en årlig omsætning på under 6 mio. kr. lever livet farligt. De kan måske løbe rundt økonomisk, men det kniber med at sikre økonomien til fornyelse og investeringer. Og dermed lever mange landsbybutikker – både købmandsforretninger og Brugsforeninger – på lånt tid.

COOP Danmark’s adm. direktør H.C. Madsen forventer, at en lang række LokalBrugs’er vil lukke i de kommende år. Han peger på at tættere samarbejde med større brugsforeninger kan være en mulig strategi til at sikre nogle LokalBrugs’er på længere sigt, men han er ikke optimistisk.

“Der er imidlertid eksempler på, at forbrugerne – beboerne i de lokalsamfund, hvor den sidste butik er lukningstruet – går sammen og køber butikken for at drive den videre i foreningsregi. Måske er FDB og COOP Danmark ved at få konkurrence på foreningsområdet,” konstaterer Landdistrikternes Fællesråds formand, Thorkild Ljørring Pedersen.

“Vi ved også, at nogle af FDB’s A-foreninger ligger inde med store beløb i egenkapital. Måske kunne nogle af disse penge bringes i spil som en solidarisk håndsrækning til de små butikker i brugsfamilien. Desuden må problemet med den sidste butik må være velkendt i vore nabolande Norge og Sverige. COOP er jo en fællesnordisk koncern – måske kan svenske og norske erfaringer bruges i en tilpasset form for at sikre dagligvareforsyningen i udkantsområderne i Danmark. Det er værd at undersøge, inden man endeligt dømmer LokalBrugserne for døde,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.

Fællesrådets formand peger også på muligheden for en politisk håndsrækning til “den sidste butik”, f. eks. i form af en momsnedsættelse fra 25 til 10 pct., der skal slå igennem på butikkens prisniveau og dermed gøre den lille butik mere konkurrencedygtig.

Men der er også mulighed for at gå helt nye veje for at sikre dagligvareforsyning, postfunktion, udlevering af medicin, tips og lotto og andre services i de mindre samfund.
“Måske har den rullende butik en fremtid, kombineret med e-handel. Måske kan landpostens rolle udvides til at omfatte andre services i landdistrikterne. Men for de fleste forekommer den lokale butik, som også er det uformelle mødested i lokalsamfundet, nok som den bedste løsning,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.
“Men det kræver først og fremmest, at man er en bevidst forbruger, som lægger sin dagligvarehandel i den lokale butik og ikke kun bruger den, når storindkøbet fra de større byer skal suppleres med en liter mælk.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *