Naturskånsomt fiskeri skal bevare de små fiskersamfund

“Det er et problem at de små kystsamfund afvikles og at der i disse år sker en voldsom koncentration mod stadigt større fartøjer og større havne. Det er et internationalt problem, men også her i Danmark mærker vi resultaterne i form af rovdrift på fiskene, forurening og ødelæggelser af havbunden. Og ikke mindst at det går tilbage for de små kystsamfund.”

Ordene kommer fra Knud Andersen, talsmand for “Fiskernes Økologiske Netværk”. Netværket arbejder for at bevare og udvikle harmoniske, bæredygtige kystsamfund og står bag miljø- og kvalitetsmærket “Naturskånsomt Fiskeri”.

Da “Fiskernes Økologiske Netværk” blev dannet i foråret 2000, var der 11 fartøjer med i ordningen – i dag er der 28 og det dækker alt fra jollefiskere til snurrevodsbåde på 40 t. g krogbåde på 60 t. Fælles for dem er, at de har tilsluttet sig reglerne for naturskånsomt fiskeri, der skåner havmiljøet, minimerer fangsten af yngel og uønsket bifangst, reducerer energiforbruget ved fiskeriet, fembringer den bedst mulige fiskekvalitet ved en skånsom fangstbehandling og fremmer fiskeriformer, som øger fiskerens andel af fangstens værdi.

“Overdrevne investeringer medfører både et stort energiforbrug og giver anledning til rovdrift på fiskebestandene, fordi investeringerne skal forrentes” siger Knud Andersen.

Med miljø- og kvalitetsmærket “Naturskånsomt Fiskeri” ønsker netværket at tiltrække de kvalitets- og miljøbevidste forbrugere.

“Forbrugerne må tage stilling til, hvordan de fisk, de køber, er fanget,” siger Knud Andersen, som indrømmer at de økologiske fiskere har det samme problem som alle andre nicheproduktioner i landdistrikterne: det er svært at få varen frem til forbrugeren. I dag kan man bl.a. købe netværkets fisk via Internettet, men der skal også andre kanaler til.
“Vi har fået en bevilling til at gennemføre en række markedsundersøgelser og udarbejde strategier for vores fremtidige markedsføring,” siger Knud Andersen, som sammen med fiskerne i netværket arbejder med ryggen mod muren:
“Lige nu er udmeldingen fra EU at fiskeflåden skal reduceres med 40 pct. og spørgsmålet er, om det er de store fiskefartøjer med voldsomme fiskerimetoder eller de små, der fisker mere naturskånsomt, der skal ud. Problemet for os, der arbejder med det naturskånsomme fiskeri er, at vi ikke har investeret så meget i udstyr til vore fartøjer som de store fartøjer har – og derfor er det lettere at presse os ud i en ophugningsordning end de fiskere, der har meget store investeringer på spil,” konstaterer han og efterlyser mod hos de ansvarlige politikere til at satse på det naturskånsomme fiskeri i fremtiden.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *