Naturklagenævn siger ja

Naturklagenævn siger ja til gårdbutik
som amtet ville lukke

Sydthy kommune sagde ja. Viborg Amt sagde nej. Men nu har Naturklagenævnet – det åbne lands højesteret – givet det endelige ja til at Shanne Dalgaard må drive en blomsterbutik på sin adresse i Vogntoft mellem Hurup og Vestervig i Sydthy.

Men i mellemtiden har Shanne Dalgaard lukket sit blomsterudsalg og nøjes nu med at ekspedere telefonordrer, for usikkerheden om butikkens eksistens blev for stor i de 3/4 år sagen kørte. Shanne Dalgaard havde bl.a. en ansat medhjælp, som hun følte sig tvunget til at afskedige efter amtets afslag.

“Viborg Amts afslag var begrundet i at min butik øgede forureningen og var til gene for det eksisterende erhvervsliv og det forekom mig helt absurd, da vi på det tidspunkt kun var to blomsterbutikker i området og jeg kun havde åbent fredag og lørdag” siger Shanne Dalgaard, hvis butik var indrettet i nedlagte landbrugsbygninger, som i forvejen var godkendt til erhverv, nemlig ægtefællens tømrervirksomhed.

Naturklagenævnets afgørelse sætter ikke som betingelse, at produkterne i Shanne Dalgaards butik er produceret på ejendommen – og det er ellers ofte et krav, som amterne holder godt fast i, når de giver tilladelser til gårdbutikker. Og et krav, som kan gøre det meget svært at drive en rentabel gårdbutik.

“Naturklagenævnets afgørelse er interessant, fordi den vil gøre det lettere fremover at sætte nyt i gang i nedlagte landbrugsbygninger,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
“Samtidig vil afgørelsen også kunne bruges til at argumentere for en mere fleksibel holdning hos amterne til egne og indkøbte produkter i gårdbutikkernes sortiment.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *