Når det regner på landmændene, drypper det (lidt) på landdistrikterne

Den seneste reform af EU’s landbrugsstøtte, populært kaldet CAP’en (Common Agriculture Policy) trådte i kraft i 2000. Programmet løber til 2006. En af hovedhjørnestenene i reformen er at begynde en adskillelse af støtten fra den direkte produktion. Det er det, der kaldes at flytte midler fra Søjle 1 (direkte støtte) til Søjle 2 (landdistriktsudvikling).
I det danske landdistriktsprogram 2000-2006 er der afsat i alt 7 mia. kr. Hovedparten af disse 7 mia. kr. går til støtteordninger, rettet direkte mod udvikling og tilpasning af land- og skovbrug – til trods for at der bliver færre og færre af dem og at de, der er, bliver større og større.
Til fremme af udviklingen af landdistrikterne udenfor landbrugssektoren er der årligt afsat 26 mio. kr. – det er de støttemidler, der går under betegnelsen Artikel 33. D.v.s. at der ud af et budget på 7 mia. kr. over 6 år bliver afsat i alt 156 mio. kr. til generel udvikling af landdistrikterne.
“Den overordnede målsætning i det danske landdistriktsprogram er at forbedre levevilkårene i landdistrikterne og at fremme udviklingen af nye og bedre jordbrugsprodukter, der tager hensyn til miljø-, natur- og kulturmiljø i jord- og skovbruget.”
(Fra “Generelt om Landdistriktsprogrammet”, Direktoratet for FødevareErhverv).

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *