Mindst 25.000 familier i det åbne land savner Vandfonden

“Man kan roligt sige, det har haft konsekvenser, at Vandfonden blev nedlagt for et år siden,” siger direktør Anders Bækgaard, Danske Vandværkers Forening.
Vandfonden var et af ofrene for sparekniven, da regeringen tiltrådte og meldte ud, at der skulle findes milliarder til sygehusene inden for de eksisterende budgetter. Vandfonden havde et årligt budget på ca. 50 mio. kr., som dels skulle bruges til tilskud til de private brøndejere og små vandværker, som havde problemer med vandkvaliteten, dels finansiere forskning i vandkvalitet. Med udgangen af 2001 var det slut.
“I den tid, Vandfonden nåede at være aktiv – altså fra 1998 til 2001 – nåede vi at give tilskud til 3500 private brøndboringer,” siger Anders Bækgaard.
“Det lyder ikke af så meget – men det tager sin tid at nå ud med informationer til 90.000 familier, spredt ud over det åbne land.”
“I dag ved vi, at der er mindst 25.000 familier i det åbne land, hvis private brønde er forurenede med pesticider. Det vil koste hver enkelt familie fra ca. 25.000 kr. og op til over 100.000 kr. at få adgang til rent drikkevand. Hvis Vandfonden stadig eksisterede, kunne den have givet et tilskud på 40 %. Nu skal de selv betale.”
Anders Bækgaard er bekymret for, at prisen afholder beboerne i det åbne land fra at skaffe sig rent vand. Måske er de selv parate til at løbe risikoen ved at drikke forurenet vand – men ønsker de at sælge deres ejendom, kommer problemet frem i lyset.
Alligevel vover Anders Bækgaard at være lidt optimistisk:
“Jeg tror, der er en åbning på vej. Ved vores årsmøde sagde Venstres miljøordfører Ejvind Vesselbo, at når der ligger en bedre dokumentation, så må vi se på problemet. Og den bedre dokumentation er på vej, da GEUS inden længe tager fat på en konkret udredning af drikkevandssituationen i en række udvalgte kommuner.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *